Social

#sarbatoare #superstitii #traditii #sfantul gheorghe

Peste un milion de romani se sarbatoresc pe 23 aprilie. Traditii si superstitii de Sfantul Gheorghe

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, supranumit "purtatorul de biruinta," este unul dintre cei mai venerati sfinti din calendarul ortodox. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut din parinti crestini in Capadocia, in timpul imparatului Diocleţian, in secolul al IV-lea

Peste un milion de romani poarta acest nume si se sarbatoresc in ziua de 23 aprilie. 

In traditia populara, Sfantul Gheorghe este protectorul naturii inverzite, al vitelor si oilor. Daca ploua in ziua in care este pomenit e semn ca urmeaza un an cu recolte bogate.

Pentru ca si-a marturisit credinta in Hristos a fost torturat si ucis prin decapitare pe 23 aprilie. De aceea, aceasta zi ramane ziua sa de praznuire.

Credinte si superstitii de Sfantul Gheorghe

Una dintre practicile raspandite in ziua de Sfantul Gheorghe este impodobirea casei cu plante, obicei care marcheaza renasterea naturii. Plantele folosite variaza in functie de regiune: in Muntenia se pun crengi de stejar sau de par, in Transilvania se pun rug verde si leustean. In Banat, casele sunt impodobite cu rug sau cu frunza de fag sau gorun.

In traditia populara se considera ca aceste simboluri vegetale au rol in protejarea gospodariei de actiunea spiritelor rele.

De asemenea, oamenii se scalda, inainte de rasaritul soarelui, intr-o apa curgatoare, ca sa fie sanatosi tot anul si pentru spalarea tuturor relelor.

Busuiocul semanat inainte de rasaritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spala cu roua de pe el este cinstit de toata lumea. Se mai spune ca cine doarme in aceasta zi ia somnul mieilor si tot anul e somnoros.

Dacă in ziua de Sfantul Gheorghe va fi roua multa ori va fi pacla, e semn de an bogat, iar daca e ploaie se va face grau si fan, potrivit credintei populare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea