Social

#cea mai scurta zi din an #solstitiu de iarna #21 decembrie

21 decembrie, cea mai scurta zi din an! Azi are loc solstitiul de iarna

De astazi incepe iarna din punct de vedere astronomic! La 21 decembrie, ora 12:44, are loc solstitiul de iarna, ceea ce inseamna ca vom avea parte de cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte din an!

”Dupa cum este cunoscut, axa polilor Pamantului isi pastreaza (in prima aproximatie) direcţia fixa in spaţiu, ea fiind inclinata cu 66° 33′ faţa de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge in decurs de un an cercul sferei ceresti numit „ecliptica”, a carui inclinare fata de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. La momentul solstitiului de iarna, Soarele se afla deci in emisfera australa a sferei ceresti, la distanta unghiulara maxima de 23° 27′ sud faţa de ecuator, el efectuand miscarea diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor”, se precizeaza pe site-ul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Pe 21 decembrie durata zilei are valoarea minima din an, de 8 ore si 50 minute, iar durata noptii are valoarea maxima, de 15 ore si 10 minute (pentru Bucuresti). 

In noaptea dintre 21/22, ultimul curent meteoric al anului, Ursidele, atinge maximul, continuand pana spre dimineata, potrivit calendarului astronomic publicat pe site-ul The Sky. Uneori se produc adevarate eruptii cu pana la 100 de meteori pe ora. Cei pasionati de astfel de evenimente au sanse mai mari de vizionare din locuri întunecate, departe de luminile orasului, potrivit Agerpres. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea