Social

2008, anul in care sindicatele din ECE au iesit la rampa

Miscarile sindicale din Europa Centrala si de Est (ECE) pun o presiune din ce in ce mai mare pe guverne sau pe companiile care activeaza la nivel local, pentru a obtine salarii mai mari si conditii mai bune de munca, dupa cum se precizeaza intr-un comentariu al agentiei de stiri Reuters.

In timp ce in Romania cele mai cunoscute exemple sunt cele de la Dacia si de la Mittal Steel Galati, guvernul polonez a trebuit sa faca fata sindicatelor minerilor, care au cerut in februarie cresterea salariilor cu cel putin 10% in 2008.

Muncitorii de la Dacia au pus capat protestelor si au reluat munca dupa ce oficialii Renault le-au oferit o crestere salariala de pana la 23%, dublul ofertei initiale pe care au inaintat-o sindicatelor. Oficialii polonezi au reusit sa puna capat celor 46 de zile de protest dupa ce a acceptat aceasta cerere, salariile minerilor urmand sa se aprecieze in medie cu 12% in acest sector in anul in curs.

Nici vecinii de la sud de Dunare, bulgarii, nu au scapat de miscarile de amploare ale sindicatelor, cele mai vehemente fiind ale celor care reunesc muncitorii din sectorul utilitatilor. 2.700 de angajati bulgari ai filialei locale a gigantului energetic ceh CEZ au obtinut o crestere salariala de 25% dupa ce au declansat greva generala.

In timp ce liderii sindicali, fie ei poloni, romani sau bulgari, sustin vehement ca salariile trebuie sa creasca pentru a asigura muncitorilor un trai decent, directorii marilor companii si reprezentantii statului sunt mult mai nuantati in declaratii. In timp ce patronii fabricilor sustin ca prin cresterea exagerata a salariilor se va scadea productivitatea companiei, ceea ce o va face nerentabila la un moment dat, fapt ce ar putea atrage decizia de relocare , oficialii de stat atrag atentia asupra dezechilibrelor macroeconomice.

Conducerea bancii centrale din Ungaria a atras atentia deja ca aprecierea de 13% a salariului mediu de anul acesta fata de 2008 se va resimti si in rata inflatiei, salariile mai mari ducand la cresterea consumului, a cererii, ducand astfel la aprecierea preturilor, ceea ce, in final, reduce castigul efectiv al cresterii salariale.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea