Social

2 milioane de lire sterline pentru un adolescent ranit in Irak

Suma – de sapte ori mai mare decat cea primita de un soldat britanic ranit in Irak.

Un adolescent irakian impus­cat din greseala de catre un soldat britanic va primi o suma compensatorie de nici mai mult, nici mai putin de 2 milioane de lire sterline, adica cam de sapte ori mai mult decat ar primi un militar britanic in caz ca ar fi ranit la datorie, noteaza The Times.

Tanarul irakian a suferit rani grave la coloana vertebrala , dupa ce arma soldatului cu care se imprietenise s-a descarcat accidental, in septembrie 2003. Adolescentul, in varsta de 13 ani la momentul nefericitului eveniment, s-a mutat in Marea Britanie si a deschis o actiune in justitie impotriva Guvernului britanic, solicitand despagubiri.

Acum in varsta de 17 ani, tanarul are nevoie de asistenta medicala permanenta specializata. Este cea mai mare suma platita de Ministerul Apararii de la Londra vreunui individ pana acum, iar un purtator de cuvant a explicat ca ea reflecta „gravitatea neglijentei”. De fapt, compensatia depaseste totalul sumelor platite irakienilor pentru ranile suferite accidental sau chiar pentru moarte, de la inceputul prezentei britanice in aceasta tara, in 2003.

Este, in acelasi timp, cu mult mai mare fata de suma maxima prevazuta pentru despagubirea soldatilor britanici raniti in Irak, anume 285.000 de lire sterline. Cum Guvernul de la Londra a fost criticat in ultima vreme pentru sumele mici pe care le acorda militarilor raniti la datorie, acest caz este de natura sa sporeasca tensiunile.

Parlamentarii din opozitie au semnalat in schimb ca acest caz se poate constitui intr-un precedent periculos care ar indemna irakienii sa inainteze actiuni in justitie impotriva Guvernului britanic. Ministerul Apararii insista insa ca acesta este un caz exceptional si nu va da nastere la complicatii suplimentare. Vince Cable, purtatorul de cuvant al liberal-democratilor, crede insa ca „daca irakienilor le-ar fi simplu sa ajunga in tribunalele britanice, cu siguranta ar avea dreptul la niveluri mult mai mari de compensatii , pe baza acestui precedent”.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea