Social

#aniversare #scriitor #jules verne

183 de ani de la nasterea lui Jules Verne

Astazi se implinesc 183 de ani de la nasterea marelui scriitor francez Jules Verne . Verne este considerat unul dintre precursorii literaturii stiintifico-fantastice.

Scriitorul s-a nascut pe  la 8 februarie 1828, in Nantes, Franta. Jules Vernes este cunoscut pentru romane captivante precum: "Cinci saptamani in balon", "Capitan la 15 ani", "Copiii capitanului Grant", "O calatorie spre centrul Pamantului ", "Ocolul Pamantului in 80 de zile".

Patru dintre scrierile sale evoca Romania: "Claudius Bombarnac", "Pilotul de pe Dunare", "Keraban incapatanatul" si "Castelul din Carpati"(intreaga actiunea a romanului se petrece in Transilvania).

Timp de 40 de ani a publicat cel putin o carte pe an. Opera sa cuprinde 65 romane, peste 20 de povestiri si eseuri, 30 de piese de teatru, lucrari geografice, librete de opera.

Opera lui Jules Verne a inspirat multi realizatori de film: Georges Melies ("O calatorie pe Luna", 1902), Zeman Karel ("Vynalez zkazy / Lumea Fabuloasa a lui Jules Verne", 1958), Walt Disney ("20. 000 Leagues Under the Sea ", 1954),  Henry Levin ("Calatorie spre centrul Pamantului ", 1959) si Allen Irwin ("Cinci saptamani în balon", 1962).

Jules Verne s-a stins din viata la 24 martie 1904, in Amiens.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea