Social

# atent terorist #11 septembrie 2001 #atentate 11 septembrie #teroristi #11 septembrie #atentate #tragedie 11 septembrie #romani 11 septembrie

18 ani de la atentatele din 11 septembrie, soldate cu 3.000 de morti, printre care si romani

11 septembrie 2001, o zi care va ramane in istoria omenirii ca fiind una dintre cele mai triste. In dimineata de 11 septembrie teroristii au deturnat patru avioane comerciale de pasageri, transformandu-le in proectile pentru anumite cladiri-tinta.

Doua dintre avioane au fost intrat din plin in Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, adevarate simboluri ale orasului. in urma acelui atac, au murit toate persoanele de la bordul aeronavelor, dar si multi oameni care lucrau in cele doua cladiri. Dupa doua ore, ambele constructii s-au prabusit, distrugand si alte cladiri din jur.

Cel de-al treilea avion deturnat de teroristi a lovit cladirea Pentagon din Arlington, Virginia, langa Washington.

La scurt timp dupa aceea, un al patrulea avion se prabuseste pe camp, dupa ce membrii echipajului si pasagerii aflati la bord au incercat sa recastige controlul asupra aeronavei. Se presupune ca tina teroristilor era sa loveasca fie Capitoliul Statelor Unite fie Casa Alba.

Nu a existat niciun supravietuitor din cele pareu aeronave deturnate si prabusite. In total, in urma atacurilor, si-au pierdut viata 2.993 de oameni, inclusiv cei 19 teroristii. Cele mai multe victime erau civile, din 90 de tari, cu varste cuprinse intre 2 si 85 de ani. Printre victime se numara si romani.

Intergul atac terorist a fost orchestrat de liderul al Qaeda, Osama bin Laden.

In acea zi, la World Trade Center si-au piedut viata 2.753 de persoane. Dintre cei care au murit in timpul atacurilor initiale si prabusirile ulterioare ale turnurilor, 343 au fost pompieri din New York, 23 au fost ofiteri de politie din New York si 37 ofiteri de la Autoritatea Portului. Multe alte persoane aflate in cladirile cuprinse de flacari au murit dupa ce s-au aruncat de la etajele cuprinse de flacari.

La Pentagon, au fost ucise alte 184 de persoane in momentul in care avionul s-a prabusit in cladire.

In apropiere de Shanksville, Pennsylvania, 40 de pasageri si membri ai echipajului aflati la bordul zborului United Airlines 93 au murit cand avionul s-a prabusit pe camp, potrivit libertatea.ro.

5 romani, victime in atentatele de la 11 septembrie

In timpul tragediei de la 11 septembrie si-au pierdut viata si cinci romani. Acestia se aflau la munca in momentul in care avioanele au intrat din plin in Turnurile Gemene din New York. Cei cinci romani aveau cetatenie americana.

Eugen Gabriel Lazar, Corina si Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean si Ana Fosteris sunt cei cinci romani care au pierit in tragidia de la 11 septembrie. Cu totii emigrasera in SUA de cel putin 10 ani si isi cladisera acolo o viata noua. Ingineri, oameni care lucrau in telecomunicatii, in asigurari sau in domeniul constructiilor.

Corina si Alex se faceau mereu remarcati de catre oamenii din jur prin seriozitatea si sarguinta de care dadeau dovada. Munceau foarte mult si se bucurau de ceea ce considerau a fi sansa de a putea trai "visul american". "Am lucrat cu Alex si Corina la Cantor Fitzgerald. Amandoi erau oameni buni, inteligenti si placuti. Este greu sa nu te gandesti la ei din cand în cand, mai ales din cauza tragediei pe care au înfruntat-o împreuna, ca sot si sotie", marturiseste una dintre persoanele care i-a cunoscut, pe site-ul 9-11 Heroes, citata de Mediafax.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea