Social

100.000 de euro pentru stergerea granitei romano-bulgare

Romania se pregateste sa stearga granita cu Bulgaria, in vederea aderarii. Pentru aceasta, birourile regionale de cooperare din zonele de granita au lansat un program PHARE de circa 100.000 de euro, nerambursabili.

Cu banii acestia se pot incepe mici afaceri pe zonele de granita, impreuna cu bulgarii, se poate reface o parte din infrastructura sau se pot face schimburi culturale, de pilda spectacole comune, care sa-i ajute pe romani si pe bulgari sa se imprieteneasca si sa colaboreze pentru a elimina granitele.

Foarte important, se poate investi si in turism, a spus Viorel Ghita, directorul Biroului Regional de cooperare transfrontaliera Calarasi. Procedura pentru a obtine banii este urmatoarea: pana pe data de 7 iunie pot sa depuna proiecte ONG-uri, institutii publice , sindicate, scoli, licee, universitati, centre sau incubatoare de afaceri.

Dupa depunere , experti de la Ministerul Integrarii vor alege cele mai bune proiecte si, dupa cateva luni, castigatorii vor primi si fondurile. Acestia vor trebui sa scoata din propriul buzunar doar 10% din valoarea proiectului. Subventia minima este de 10.000 de euro, iar cea maxima de 50.000 de euro. Programul se adreseaza numai judetelor aflate la granita cu Bulgaria - Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Constanta.

Conditia principala pentru ca proiectele sa fie acceptate este ca initiatorul roman sa-si gaseasca un partener bulgar. Specialistii birourilor regionale spun ca ar fi foarte util pentru zona de granita daca o parte din acesti bani s-ar folosi pentru a deschide o bursa de cereale romano-bulgara.

Cu fonduri PHARE am vrea sa reusim, la un moment dat, sa-i plimbam pe turistii care vin cu vasele dinspre Europa pe o insulita bulgara, apoi pe alta romana, fiindca acestea sunt extrem de apropiate intre ele. Sau am mai putea sa-i plimbam din Silistra in Calarasi, a spus unul dintre specialisti.

Deocamdata exista o mare bariera in calea acestor planuri: limba. In vreme ce Silistra are foarte multi tineri care stiu romana, tinerii din Calarasi nu prea se obosesc sa invete bulgara. Europenii au observat acest lucru si deja au initiat mici proiecte de cursuri romano-bulgare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea