Social

#1 martie #obiceiuri #traditii #martisor

1 Martie – traditii si obiceiuri de Martisor

Ziua de 1 Martie este prima zi de primavara. Aceasta este marcata, la romani, de traditia Martisorului. Martisorul (snurul rosu si alb) este un simbol aducator de noroc si bunastare.

Despre martisor, care este simbolizat de snurul traditional in culori rosii si albe, se spune ca are puteri deosebite, asemanatoare cu cele ale talismanelor. Pe scurt se spune ca martisorul iti poarta noroc, te apara de fortele malefice, previne imbolnavirea in lunile care urmeaza si tine deochiul la distanta.

Martisorul se poarta in mod normal pana pe 9 martie. Apoi, dupa aceasta data nu se arunca la gunoi. Se spune ca este bine sa legi martisorul creanga unui copac inflorit. Traditia spune ca martisorul trebuie legat de creanga primului copac inflorit pe care-l vezi pentru a-ti aduce noroc tot timpul anului.

Nu doar martisorul este inzestrat cu capacitati remarcabile. Se spune ca si persoana care-l daruieste va avea parte de sanatate, armonie, veselie si pofta de viata. In acelasi timp, gestul barbatilor de a inmana martisoare femeilor este un indemn la armonie, uniune si buna intelegere.

Povestea martisorului este strans legata de legenda Babei Dochia, ziua de 1 Martie fiind numita din vremuri stravechi Martisor, Baba Dochia sau chiar Dragobete cap de primavara. 

Citeste si: Luna martie si traditia Babelor. Ce semnificatie are si cum le alegem. Legenda Babei Dochia

Ce reprezinta snurul de martisor

Sursa foto: pixabay.com

Potrivit legendei se spune ca cele doua fire ale martisorului reprezinta vara si iarna. Snurul de martisor trebuie legat la mana sau in piept. In trecut martisorul era prins in pieptul copiilor de  catre mame inainte de rasaritul soarelui, iar de snurul acestuia era prinsa o moneda. Se spunea ca in acest fel martisorul ii proteja pe cei mici de soarele arzator.

In prezent, multa lume crede ca rosul ne protejeaza de deochi. Tocmai de aceea snurul de martisor este vazut ca un talisman spiritual, purtator de noroc. Tocmai de aceea, in mod traditional, martisoarele au simboluri aducatoare de noroc precum: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar etc.  

Sursa foto: cluju.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea