Social

#serbare #onomastica #sf maria

1,6 milioane de romani se serbeaza de Sf. Marie Mare

Sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului este numita popular Sf. Maria Mare , iar in unele parti din Moldova, Uspenia. Statisticile existente la nivel national arata ca, din totalul de aproximativ 22 milioane de romani, peste 1,6 milioane de persoane poarta numele Sfintei Fecioare Maria si isi aniverseaza ziua onomastica pe data de 15 august.

Maica Domnului este cea mai inalta sfintenie omeneasca cunoscuta si cinstita de Sfanta Biserica, iar Adormirea Maicii Domnului este cea mai de seama dintre sarbatorile ei. Sarbatoare este pregatita printr-un post de doua saptamani.

Sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului este cel mai raspandit hram din Patriarhia Romana. In fiecare oras exista cel putin o biserica ce poarta acest hram, iar in fiecare Episcopie se afla cel putin o manastire cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".

Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata

Despre adormirea Maicii Domnului, adica moartea si inaltarea ei cu trupul la cer, nu se gasesc referinte in Sfintele Evanghelii, ci doar in traditia bisericii crestine. Aceasta este tratata in scrierile a patru parinti orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului si Sfantul Ioan Damaschin. In scrierile sfintilor parinti, se spune ca Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata.

Desi Apostolii erau raspanditi in lume pentru a propovadui Evanghelia la toate neamurile, au fost prezenti la eveniment, Sfanta Fecioara instiintandu-i asupra ceea ce avea sa se petreaca. Potrivit traditiei crestine, dupa ce si-a pregatit toate cele spre inmormantare, Maica Domnului s-a rugat, spunand: "Faca-se cu mine voia Fiului meu si Dumnezeului meu".

Dupa ce si-a luat ramas bun de la toti cei de fata - noteaza Ioan Damaschin - a urmat momentul in care Domnul Insusi S-a coborat spre a primi in mainile Sale sufletul ei cel sfant. Atunci, ea a rostit: "Fiule, in mainile Tale imi dau duhul meu".

Ziua Marinei Romane

In fiecare an, la 15 august, in toate porturile si orasele de la mare si de la Dunare, pe toate navele maritime si fluviale, se sarbatoreste si Ziua Marinei Romane, care este si Ziua Fortelor Navale.

Evenimentul, care coincide cu sarbatoarea religioasa Sfanta Maria, considerata ocrotitoarea marinarilor, a fost organizat pentru prima data in 1902. De atunci, cu exceptia perioadei regimului comunist, cand Ziua Marinei era sarbatorita in ultima duminica a lunii iulie, in fiecare an, marinarii isi serbeaza ziua.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Acasa.ro

Trimite felicitari tuturor Mariilor din viata ta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea