Social

1,2 milioane de polonezi nu-si mai permit sa-si plateasca intretinerea si creditele

Polonezii au datorii de aproape 7 miliarde de zloti (2 miliarde euro). Numarul de polonezi ce nu-si mai onoreaza angajamentele financiare se ridica in prezent la 1,2 milioane. Cele mai mari probleme sunt legate de achitarea datoriilor fata de banci, firmele de telecomunicatii sau asociatiile de locatari , informeaza Gazeta Wyborcza, citata de Rompres.

Aceste date surprinzatoare apar in raportul publicat luni de firma InfoMonitor BIG, care strange date despre polonezii datornici . Din calculele InfoMonitor rezulta ca valoarea datoriilor creste intr-un ritm accelerat. Pentru ca in mai putin de un an, datoriile au crescut cu 1,8 miliarde de zloti (514 milioane euro) – in august 2007, datoriile „globale” erau de 5 miliarde de zloti (1,42 miliarde euro).

Creditele, intretinerea si pretul la energie sunt de vina

De cresterea datoriilor sunt responsabile preturile mai mari la intretinere, la energie, explozia creditelor. In ultimul an, valoarea creditelor bancare contractate de polonezi a crescut cu suma record de 60 miliarde de zloti (17,14 miliarde euro). Datoriile catre banci sunt azi de 230 miliarde zloti (65,7 miliarde euro). Cu toate acestea, polonezii nu sunt speriati de inflatia in crestere, care majoreaza ratele creditelor.

Majorarea dobanzilor (cu 1,75% din aprilie 2007) face ca tot mai multi polonezi sa marturiseasca in sondaje ca au probleme cu plata ratelor din ce in ce mai ridicate. Potrivit firmei AZ Finanse, deja jumatate din persoanele care au contractat un credit aloca 50% sau mai mult din salariu pentru a plati darile fixe, respectiv facturile lunare si ratele. Majoritatea analistilor se asteapta la o crestere continua a inflatiei, prin urmare si a dobanzilor la credite.

„Nu exista un pericol serios, pentru ca salariile polonezilor cresc permanent”, declara pentru „Gazeta” Józef Wancer, presedintele bancii BPH. El admite insa ca bancile trateaza cu atentie asemenea rapoarte si politica lor poate fi mult mai „chibzuita” in urma informatiilor primite.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea