Social

#nadia comaneci #mihaela radulescu #violenta conjugala

1,2 milioane de femei, agresate in familie in fiecare an

La fiecare doua minute, o femeie este batuta in Romania. Doar 8.000 de femei agresate de sot depun plangere anual, dar numarul lor depaseste de fapt 1,2 milioane de romance.

Un sondaj CURS realizat in 2008 estimeaza ca peste un milion de femei sunt victima violentelor conjugale anual in Romania. Datele sunt bazate atat pe numarul oficial, cat si pe numarul de femei care vin lunar la camera de garda a spitalelor de urgenta, ori merg direct la Institutul National Medico-Legal pentru un certificat constatator.

In timp ce Franta va incrimina si violenta psihologica in cuplu cu pedepse de pana la trei ani de inchisoare si 75 000 de euro amenda, in Romania, victimele tac. In tara noastra, sotii batausi ajung rareori dupa gratii.

La ora actuala, exista in Romania 49 de adaposturi destinate victimelor violentei in familie, cu o capacitate de 400 de locuri, 37 de centre de consiliere si 4 centre destinate agresorilor. Victimele pot suna la 9833 sau 112.

"Nu este o rusine sa recunosti cand esti abuzat si sa ai putere sa ceri ajutor. Se gasesc tot felul de justificari atat din partea celui care abuzeaza sau din partea victimei pentru a justifica violenta domestica . Nu cred ca putem sa acceptam astfel de scuze sau justificari", a declarat Nadia Comaneci , citata de Gandul.

"Nu prima palma e cea mai grava, ci reactia femeii la acest gest impardonabil. Barbatii care lovesc femeile sunt cei mai jalnici si mai prosti barbati din lume. Iar cei care fac din bataie o permanenta nu mai sunt nici barbati, ci animale", spune Mihaela Radulescu.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea