Showbiz

Regizorul Manoel de Oliveira - omagiat cu Palme D'Or la Cannes

Regizorul portughez a fost onorat cu primul Palme d'Or din cariera, la Festivalul de la Cannes , drept omagiu pentru contributia sa la cinematografia mondiala. Oliveira a primit distinctia pe scena salii Lumiere de la , unul din actorii sai favoriti, in prezenta membrilor juriului prezidat de Sean Penn, si a lui Clint Eastwood .

"Sunt foarte miscat de acest Palme d'Or pe care, in final, l-am primit", a declarat malitios regizorul portughez, provocand rasete in sala. "Apreciez enorm faptul ca il primesc astfel, intrucat nu prea-mi place competitia cu colegii mei . Aceasta este cea mai buna cale de a primi un premiu", a adaugat regizorul emotionat.

Manoel de Oliveira, care va implini 100 de ani in decembrie 2008, si-a inceput cariera cinematografica in epoca filmului mut, dar a regizat cea mai mare parte din opera sa dupa varsta de 60 de ani si a devenit cunoscut publicului abia dupa ce a implinit 80 de ani. In 1999 regizorul a obtinut Premiul Juriului pentru A Carta/ Scrisoarea si pe cel al Criticii internationale in 1997, pentru Viagem ao Princípio do Mundo/ Calatorie la capatul lumii.

Omagiul a debutat cu proiectia unui scurt film de Gilles Jacob, Une journee dans la vie de Manoel de Oliveira . "Iata-ne la cei 100 de ani ai mei, din care 78 consacrati acestei pasiuni care ne uneste pe toti aici: cinematografia", a declarat Manoel de Oliveira.

Dupa dicursul lui Manoel de Oliveira a urmat proiectia primului film al sau, Douro, Faina Fluvial, realizat in 1931.


Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea