Showbiz

#gala #gopo #premiu pentru intraga cariera #marin moraru

Marin Moraru - distins cu premiul GOPO pentru intreaga cariera

Gala Premiilor Gopo onoreaza in 2009 personalitatea unuia dintre cei mai importanti actori romani ai ultimilor decenii: Marin Moraru , interpretul memorabilelor roluri din Operatiunea „Monstrul”, Cuibul de viespi, Faleze de nisip sau Profetul, aurul si Ardelenii, va urca pe 2 martie pe scena de la Fratelli Studios pentru a primi Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera.

Pe parcursul prodigioasei sale cariere sale in filmul artistic, incepute in 1966 cu Haiducii, in regia „clasicului” Dinu Cocea, Marin Moraru a jucat in 24 de lung metraje, cel mai recent dintre acestea fiind Amen, al celebrului regizor francez Costa Gavras. Alaturi de Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinica si Radu Beligan, ultimii doi fiind colegii sai de la Teatrul National, al carui Societar de Onoare este din 2002, e considerat unul dintre cei mai mari actori romani in viata. Nascut pe 31 ianuarie 1937 la Bucuresti, Moraru a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) din Capitala in 1961.

Inainte de debutul in filmul de lung metraj, a fost actor al Teatrului Tineretului (1961-1964). Imediat dupa aparitia in Haiducii, unde juca alaturi de Marga Barbu , Ion Besoiu, Toma Caragiu, Ion Fintesteanu, Alexandru Giugaru si tinerii – pe atunci – Amza Pellea si Colea Rautu, Moraru avea sa fie distribuit in Un film cu o fata fermecatoare (1966), pelicula lui Lucian Bratu in care apareau Stefan Iordache, Margareta Paslaru sau Ileana Stana Ionescu. In urmatorii doi ani, el va mai aparea in Maiorul si moartea (1967), dar si in sequel-ul Razbunarea haiducilor (1968).

Marin Moraru cunoaste consacrarea deplina pe parcursul anilor 1970 si 1980, cand este distribuit in roluri importante din filme-cult ale vremii, regizate de Manole Marcus (Actorul si salbaticii, Operatiunea „Monstrul”), Dan Pita (Filip cel Bun, Concurs, Faleze de nisip) sau Horea Popescu (Cuibul de viespi).

Dupa cativa ani la Teatrul de Comedie si la Teatrul Bulandra, Marin Moraru ajunge in 1971 la Teatrul National din Bucuresti, unde joaca si astazi. In 1974, se intoarce in IATC pentru sase ani de cariera universitara, pe care o abandoneaza in 1980 pentru a se dedica in totalitate rolurilor de la Teatrul National si de pe marele ecran.

Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera reprezinta recunoasterea legitima pe care lumea filmului din Romania o acorda contributiei importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor patru decenii de cinematograf autohton.

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea