Showbiz

#b-est iff #festival de film #international #jerzy skolimowski #regizor

Jerzy Skolimowski - invitat de onoare la B-EST IFF

Echipa are bucuria sa va anunte ca, dupa indelungi tratative, regizorul polonez a acceptat sa vina la Bucuresti  in calitate de invitat de onoare al celei de-a 5-a editii a Festivalului International de Film BucharEST (B- ).

Pe langa filmul 4 Nights with Anna, difuzat in premiera absoluta in Romania la B-EST IFF in afara competitiei, Jerzy Skolimowski va fi prezent si in ipostaza de pictor, cu o expozitie de factura expresionista ce s-a bucurat deja de succes in Statele Unite, Franta si tari din Europa Centrala si de Est , dar si la festivaluri internationale de film (Berlin, Venetia sau Salonic).

4 Nights with Anna reprezinta primul film facut de Jerzy Skolimowski in 17 ani, perioada in care regizorul polonez retras in Malibu a renuntat in mod oficial la cinema in favoarea picturii si a poeziei. Premiera peliculei 4 Nights with Anna a avut loc in cadrul sectiunii Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de Film de la Cannes 2008, iar povestea in egala masura vesela si trista a lui Leon (Artur Steranko), ingrijitorul de spital cu apucaturi de peeping-tom care pune somnifere in ceaiul asistentei sale favorite pentru a o putea privi cum doarme, a strans laudele criticilor de specialitate – "Filmul are tonul metafizic si controlul unei povesti din Decalogul lui Kieslowski" (Variety).

Jerzy Skolimowski a studiat etnografia, istoria si literatura, facand chiar si box de performanta, pasiune dezvaluita public o data cu documentarul Boks din 1961. La numai 20 de ani castigase deja notorietate in ipostaza de poet, scriitor si dramaturg. Dragostea pentru jazz si prietenia cu compozitorul Krzysztof Komeda l-au adus in contact cu , lider al Scolii poloneze si viitorul sau mentor, si cu Roman Polanski, pentru al carui lungmetraj de debut, Le Couteau dans l’eau, Skolimowski a scris scenariul.

Talentul sau si locul aparte pe care-l ocupa in cinematografia contemporana au fost confirmate in repetate randuri de-a lungul carierei sale. Dovada in acest sens stau Ursul de Aur si premiul UNICRIT obtinute la Berlinala cu Le Depart, Marele premiu al juriului si premiul pentru scenariu (Moonlightning) obtinute la Cannes sau Marele premiu al juriului obtinut la Venetia cu The Lightship, dar si prezenta sa in juriile Festivalelor de la Cannes si de la Venetia (de doua ori).

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea