Showbiz

Ieri la Zilele Filmului Romanesc de la TIFF

zilele filmului romanesc au debutat, joi, 5 iunie, la Cluj, in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), unde publicul prezent a putut sa vada pe marele ecran ultimele productii romanesti din acest an.

Capul de afis al zilei de joi a fost fara indoiala Marilena, regizat de Mircea Daneliuc, care a fost prezentat la cinematograful Republica din Cluj. Marilena spune povestea unei tinere de 30 de ani (Cecilia Barbora) care traieste in suburbiile bucurestene si lucreaza la o fabrica de mobila. Seful ei, inginerul Smintanica (Cornel Palade), o mai inghesiue din cand in cand, daca are ocazia, in schimbul unor zile de concediu suplimentare. In acelasi timp, Marilena are o relatie stabila cu Radu, 40 de ani, (rol interpretat cu succes de Serghei Mizil ) un recidivist de etnie rroma repatriat din Canada si care profita de momentele de prezenta in tara pentru a face afaceri cu lana de oaie. Cei doi barbati nu sunt insa singurii din viata Marilenei. La randul sau, Nicodim Ungureanu interpreteaza rolul celui mai bun prieten al lui Radu, si o lasa insarcinata pe Marilena pentru a doua oara in ultimul an.

Din acest moment, drama nu este departe de declansare. Bolnava, insarcinata si abuzata sexual in fiecare zi, tanara muncitoare de tranzitie vrea sa emigreze in Canada alaturi de Radu si fetita sa in speranta unei vieti linistite.

Pentru dezbateri si opinii, la spectacolul de la cinema Republica au fost prezenti si actorii Serghei Mizil si Nicodim Ungureanu.

Prima zi de festival dedicata filmului romanesc a inceput insa cu o proiectie de debut a regizoarei Anca Damian, ce a putut fi aplaudata la scena deschisa a cinematografului Victoria din Cluj. Intalniri Incrucisate povesteste destinele intersectate ale unui realizator de matinal radiofonic, ale unei directoare de inchisoare si ale unor interlopi bucuresteni conectati prin evenimente, experiente si cunostinte la o realitate romaneasca in alb si negru. Publicul i-a putut vedea pe marele ecran pe Andi Vasluianu, Oxana Moravec, Doru Boguta si Mimi Branescu, in rolul lui Dobrovolski, cunoscut in peisajul media din Romania si pentru matinalul de la Radio Guerrilla, care a inspirat in buna masura scenariul scris tot de Anca Damian.

Regizoarea si o parte din actori au fost prezenti si la discutia de la finalul proiectiei.

Filmele au fost primit bine de publicul asistent la avanpremierele de la Cluj, la spectacol fiind prezenti atat actorii principali cat si de cineasti, critici de film si teatru.

Zilele Filmului Romanesc vor continua pana la finalul TIFF. In seara zilei de vineri este asteptat sa ruleze la Teatrul National din Cluj un film regizat de Radu Muntean, care a adunat in jurul sau actori precum Dragos Bucur, Mimi Branescu si Anamaria Marinca pentru rolurile din Boogie. Filmul este povestea lui Bogdan care merge in vacanta la mare cu sotia si copilul sau pentru a descoperi in curand gustul betiilor si chemarea vietii salbatice de burlac.

Trailer Boogie


Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea