Showbiz

#ana ularu #premiu #festival #locarno #periferic

Ana Ularu a primit premiul criticii elvetiene la Festivalul de la Locarno

Ana Ularu a primit ieri, 12 august, "Prix Boccalino de la Presse" in cadrul festivalului international de film de la Locarno (4 – 14 august), premiul criticii elevtiene pentru cea mai buna actrita, pentru rolul din lungmetrajul “ Periferic ” al lui Bogdan George Apetri.

Ana joaca unul dintre rolurile principale din "Periferic", alaturi de Mimi Branescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora si Timotei Duma, cu totii prezenti zilele acestea la Locarno.

Pornind de la o povestire scrisa de Cristian Mungiu si Ioana Uricaru , scenariul lungmetrajului "Periferic" este scris de Tudor Voican si Bogdan George Apetri si spune povestea Matildei, in interpretarea Anei Ularu. Eliberata din inchisoare pentru 24 ore, Matilda planuieste sa fuga din tara si sa inceapa o viata noua. Pana la sfarsitul zilei ea trebuie sa se confrunte cu trecutul ei dureros – familia care a respins-o, fostul ei iubit si, mai ales, copilul lasat in urma. Lupta pentru o viata mai buna ii aminteste ca libertatea poate atarna doar de o alegere.

Alaturi de actori, delegatia care sustine filmul in competitia de la Locarno este formata din regizorul Bogdan George Apetri, editorul Eugen Kelemen, producatorul Alexandru Teodorescu, producatorul delegat Daniel Burlac, producator executiv Oana Kelemen, producatorul asociat Mihaela Popescu si co-producatorul Josef Aichholzer. Selectat in competitia oficiala a celei de-a 63-a editii a prestigiosului Festival de Film de la Locarno, filmul a avut prima proiectie oficiala marti, 10 august, urmata de cate o vizionare miercuri si joi.

"Ma bucura aceasta prima selectie", spune Bogdan Apetri. "Ca regizor, lucrul pe care ti-l doresti inainte de toate este ca filmul tau sa atinga, intr-un fel sau altul, cat mai multi oameni. Pentru mine, festivalurile sunt, in primul rand, o modalitate de a ajunge la spectatori - iar Locarno e un prim pas important. Atat eu, cat si echipa de filmare si actorii abia asteptam intalnirea cu publicul din tara, intalnire care speram sa fie cat mai curand."

Produs de Saga Film, "Periferic" este debutul in lungmetraj al lui Bogdan George Apetri. Tanarul regizor a absolvit Universitatea Columbia din New York, cu specializare dubla in regie de film si imagine si a fost nominalizat la Student Academy Awards in 2006 (Oscar pentru studenti). Scurtmetrajele regizate de Bogdan au fost selectionate si au rulat cu succes la multe festivaluri de film din intreaga lume (Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal). Bogdan Apetri a co-produs recent filmul american “3 Backyards”, regizat de Eric Mendelsohn, care a castigat premiul pentru cea mai buna regie la Festivalul Sundance (2010).

Inca din perioada dezvoltarii scenariului, "Periferic" s-a facut remarcat in cadrul mai multor festivaluri, in sectiunile dedicate proiectelor in dezvoltare, precum Berlinale Co-production market, Paris Project , Cinelink Sarajevo, Centeast Warsaw Film Festival sau Agora Work in Progress din cadrul Festivalului de Film de la Salonic.

"Periferic" este o co-productie romano-austriaca, iar co-producatorul Josef Aichholzer (Aichholzer Filmproduktion) este detinatorul unui premiu Oscar pentru cel mai bun film strain: „Die Falscher/ Falsificatorii" (2007). Filmul este distribuit pe plan international de MK2, unul dintre cei mai mari distribuitori internationali de film.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea