Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #wok #folosire wok #cum folosesc wok

Wokul: 5 trucuri importante de gatit pentru a obtine preparate gustoase, dar si sanatoase

Ti-ai cumparat un wok cu gandul sa prepari mancarurile delicioase pe care le-ai tot savurat in restaurantele asiatice! Ai pus tigaia pe foc, ingredientele in ea, iar la sfarsit, ai constatat ca gustul preparatelor nici macar nu se apropie de cel din restaurante si nici aspectul nu pare la fel de apetisant. Nu lasa dezamagirea sa te copleseasca si sa-ti strice cheful de a gati.

Oricat de simplu ar parea de folosit aceasta tigaie unica, exista cateva tehnici speciale si trucuri pe care trebuie sa le respecti pentru a deveni un chef asiatic.

1. Alege marimea potrivita de wok

Wokul este o tigaie unica in lume, dar la fel ca multe alte ustensile de gatit, se gaseste pe piata in mai multe modele, dimensiuni si este fabricata din materiale diverse. Specialistii recomanda un wok de maximum 40 de cm, pentru a putea fi usor manipulat in timpul gatitului.

2. Pregateste wokul nou pentru gatit

Wokul din otel sau fonta este cel mai bun, dar, ca orice ustensila noua, trebuie sa treaca printr-un proces de curatare si pregatire, inainte de a fi folosit.

Interiorul tigaii noi este acoperit cu un strat de ulei industrial sau vaselina din fabrica, care trebuie indepartata, pentru a nu modifica gustul alimentelor. Spala bine tigaia cu apa si detergent, pentru a o degresa, apoi pune-o pe foc, fara ulei. Trebuie ca materialul sa arda sau fumege putin. Abia apoi poti turna ulei in ea, pe care trebuie sa-l intinzi pe tot interiorul wokului. Poti alege orice tip de ulei bun pentru prajit - de alune, de rapita sau de seminte de struguri.

3. Pregateste toate ingredientele si tine-le la indemana

Wokul este recunoscut ca fiind o ustensila grozava pentru gatitul rapid, ceea ce inseamna ca nu vei avea timp sa cureti legumele ori sa sectionezi carnea pe care ai de gand sa o prepari in aceasta tigaie. Acestea trebuie spalate, curatate, taiate in prealabil si asezate langa aragaz, pentru a putea fi puse pe rand, in tigaie.

4. Gateste doar la flacara mare

Alimentele se gatesc in wok la foc mare, pentru a se prepara uniform si rapid. Ingredientele isi pastreaza si gustul si nutrientii intacti, ceea ce transforma tigaia intr-una dintre cele mai "sanatoase" ustensile de gatit.

5. Amesteca mereu cu lingura de lemn sau spatula de silicon!

Unul din secretele gatitului in wok consta in amestecarea continua a ingredientelor, astfel incat sa se prajeasca uniform si rapid pe toate partile. Nu se folosesc ustensile de amestecat metalice, pentru a nu zgaria tigaia, ci doar din lemn sau silicon.

Sursa foto: health-cook.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare