Potrivit foodpanda.ro, cea mai mare platforma de food ordering din Romania, in ultimul an, numarul comenzilor online cu preparate vegetariene a crescut cu aproximativ 800%.
In topul preparatelor vegetariene comandate online de catre clientii platformei de la restaurantele cu specific vegetarian se numara: supa crema de linte, salata cu cinci ingrediente cu halloumi, urmate de burgerul vegetarian, lasagna vegetariana si salata Alaska cu ciuperci. De asemenea, valoarea medie a unei comenzi care contine exclusiv preparate culinare vegetariene este de 47 de lei.
"Preferinta romanilor pentru mancarea vegetariana a crescut semnificativ in ultimul an. in aceasta perioada, comenzile cu preparate exclusiv vegetariene au crescut de noua ori, fapt ce demonstreaza ca romanii au inceput sa acorde o mai mare atentie stilului alimentar. In plus, oferta este din ce in ce mai diversificata, astfel multe preparate care odata se gateau cu ingrediente din carne, au astazi o varianta vegetariana, precum burgerul vegetarian sau lasagna vegetariana", declara Radu Balaceanu, Country Manager Foodpanda Romania.
Potrivit datelor foodpanda, in topul oraselor in care se inregistreaza cele mai multe comenzi cu preparate vegetariene se afla: Bucuresti, urmat de Cluj si Timisoara. In prezent, clientii foodpanda au la dispozitie 27 de restaurante cu specific vegetarian listate pe platforma, in toata tara.
Ziua Internationala a Vegetarianilor a inceput sa fie celebrata din anul 1977, fiind o initiativa a Societatii Vegetarienilor din America de Nord, o organizatie non-profit. Totodata, aceasta zi marcheaza si inceputul lunii de constientizare a vegetarianismului, care se incheie pe 1 noiembrie. Conform specialistilor in alimentatie, exista mai multe tipuri de vegetarieni, precum ovo-lacto-vegetarienii care mananca produse lactate si oua; ovo-vegetarienii, care nu mananca produse lactate, dar mananca oua; lacto-vegetarienii, care consuma produse lactate si vegetarienii pur, care nu consuma niciun produs de origine animala.