Zaharul este un indulcitor si un ingredient util in bucatarie, insa acesta poate fi folosit si in alte moduri, pe langa adaugarea in mancare. Cu ajutorul acestuia poti curata, calma, conserva, arde si multe altele.
Descopera cateva utilizari practice ale zaharului in bucatarie:
1. Curatarea grasimii
Cristalele de zahar sunt un abraziv eficient pentru curatarea mainilor cand te murdaresti cu ulei si grasime. Foloseste zaharul inainte de a te spala pe maini cu apa si sapun, pe post de abraziv. Grasimea va putea fi curatata mult mai usor de pe piele.
2. Calmant impotriva arderii
Oricui i se intampla sa-si arda limba cu ceai, cafea sau mancare fierbinte. Freaca limba rapid cu putin zahar si vei scapa de durere. Cristalele de zahar stimuleaza eliberarea de endorfine , ducand astfel la alinarea durerii. Daca nu poti sa freci limba pentru ca este prea sensibila, pune pur si simplu zaharul in partea de jos a cavitatii bucale si asteapta sa se topeasca.
3. Pastrarea prajiturilor
Pastreaza prajiturile de casa proaspete cat mai mult timp. Pentru a face acest lucru, pune zahar pe fundul recipientului in care tii prajiturile sau biscuitii. Cristalele de zahar absorb umezeala si pastreaza astfel dulciurile proaspete.
De asemenea, poti sa presari zahar peste prajiturile inca fierbinti. Acestea se vor pastra proaspete vreme indelungata.
4. Porumbul fiert
Sporeste dulceata si suculenta unui stiulete de porumb adaugand putin zahar in apa care fierbe. Zaharul nu ajuta atat la indulcirea boabelor de porumb, cat impiedica zaharurile naturale ale stiuletelui sa fie eliberate prin fierbere.
5. Incinge gratarul
Daca ai probleme cu aprinderea focului pentru gratar, presara putin zahar peste carbune . Apoi aprinde-l, in mod normal. Supus unor temperaturi mari, zaharul se descompune si astfel se produce o substanta usor inflamabila.
Sursa foto: care2.com