Sfaturi culinare

#conserva #pericol

Tu speli conserva inainte de a o desface? Greseala pe care nu ar trebui sa o mai repeti

 

Un gest banal, la care poate nici nu te-ai gandit sau pe care uiti sa-l faci, poate face o mare diferenta atunci cand consumi conserve sau cand bei bauturi la cutie.

De ce ar trebui spalat capacul unei conserve sau al unei cutii inainte de desfacere? Pentru ca pe suprafata lor este foarte posibil sa se afle reziduuri la care nici nu am vrea sa ne gandim!

Conservele si cutiile cu bauturi parcurg un drum lung inainte de a ajunge la magazine si mai apoi in mana ta. Sunt tinute in depozite mari si de multe ori nu tocmai curate, sunt transportate in camioane si mutate in alte depozite unde pot fi contaminate de prezenta animalelor mici sau de praful si germenii din mediul respectiv.

De ce sa nu deschizi o conserva sau o cutie cu suc inainte de a o spala

Daca pana acum ai omis acest gest banal, de a spala o cutie de conserve inainte de a o desface, de acum incolo probabil nu o vei mai face. Nu te gandi ca asa cum ai fost in siguranta pana acum, la fel vei fi si de acum inainte, ci ia masuri de precautie esentiale pentru sanatate!

Pe capace se pot gasi oua sau excremente de la diferite insecte, in special de la gandaci.

Aceste insecte pot transmite boli precum dizenteria, gastroenterita, diareea, tifosul sau lepra, dar si cangrena gazoasa, provocata de bacterii din grupul clostridium. Modalitatea cea mai simpla si sigura de a evita sa ne expunem este sa spalam conservele cu apa si sapun inainte de a le deschide.

Capacul ar putea avea urme de urina de rozatoare, care poate fi o sursa pentru o multime de boli, printre care leptospiroza.

Leptospiroza se transmite prin contactul direct cu o bacterie regasita in urina de animale precum soareci si sobolani. Printre simptome se numara febra, dureri de cap si musculare, si o stare de rau generala, insa boala poate capata si forme mult mai grave.

Capacul conservei poate fi contaminat de praful si mizeria din jur.

Potrivit specialistilor, praful poate fi contaminat cu numeroase microorganisme responsabile pentru diverse boli; un exemplu ar fi bacteria Bacillus Cereus, care poate cauza la om diaree, crampe abdominale si chiar voma.

Continutul conservei poate fi contaminat cu urme de insecte si animale, daca o desfaci inainte sa ii speli capacul.

Muste, paianjeni sau gandaci mici, pe care s-ar putea sa nu ii vezi cu ochiul liber, este posibil sa fie pe capacul cutiei. Mustele, spre exemplu, transmit peste 60 de boli, asa ca sigur nu le vrei in mancare!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului