Maicutele de la manastiri respacta cu strictete Postul Pastelui si gatesc in permanenta mancaruri sanatoase. Daca nu stii ce sa prepari maicutele iti dau cateva sfaturi de care sa tii cont, pentru a face aceste zile mai usoare.
Trebuie sa stii ca maicutele respecta toate dezlegarile din timpul Postului. Astfel, in zilele in care este dezlegare la peste acestea consuma mult peste, simplu, sau cu garnituri de legume. De asemenea, uleiul se consuma cu multa chibzuinta in post, fiind zile in care mancarea se face fara ulei.
La manastire nu exista zi in care sa nu se consume ciorba sau supa de legume. Acestea sunt facute cu fasole, ciuperci, morcovi sau cartofi. De asemenea, se consuma mancare de cartofi, fasole, ciuperci sau tocanite. Maicutele consuma si orez, simplu sau cu legume. Tot in aceasta perioada maicutele consuma zacusca pe care o pregatesc inca de toamna.
Daca vremea este favorabila, maicutele profita din plin de beneficiile legumelor de sezon precum: spanac, leurda, untisor, loboda si urzici. Din acestea se realizeaza mancaruri sau salate.
La desert se servesc compoturi, dar si mere si struguri pastrati in beci de toamna trecuta. Se mai consuma gogosi de post si placinte cu nuca, gem si mere. De asemenea, maicutele consuma mere coapte, umplute cu nuca si indulcite cu miere. Se mai consuma taitei tavaliti prin nuca si indulciti cu miere.
Sursa foto: pexeles.com