Sfaturi culinare

#trucuri #cumparaturi

Trucuri la cumparaturi. Cum alegi cele mai proaspete alimente si fructe

 

De cate ori ti s-a intamplat sa pui in cosul de cumparaturi paine ambalata, iar acasa sa descoperi ca este alterata? De cate ori ai cumparat pepeni care, desi sunau si aratau bine, nu erau de fapt, gustosi? De cate ori ai cumparat o caserola cu rosii frumoase, dar in afara celor de la suprafata, restul erau cel putin indoielnice? Iata cateva trucuri care iti vor fi de mare ajutor la cumparaturi de acum inainte.

Pepenele rosu nu se mai gaseste de acum, insa anul viitor vei sti cum sa faci alegerea corecta. Codita pepenelui trebuie sa fie maronie si uscata, semn ca fructul este copt si numai bun de mancat. Toti pepenii au o pata galbena in zona care s-a aflat pe pamant cat timp fructul a fost atasat de planta. Cu cat galbenul este mai inchis, cu atat pepenele va fi mai copt si mai dulce.

Pepenele galben este cu atat mai copt, cu cat coaja este mai galbena. Loveste usor pepenele cu palma si daca vibreaza, inseama, de asemenea, ca este bun de consumat. Asculta cum suna pepenele cand il zgaltai, iar daca auzi apa, este deja alterat.

Rosiile trebuie sa aiba o coaja neteda si ferma si trebuie sa fie grele in mana. O rosie bine coapta poate fi si de doua ori mai grea decat una necoapta. Miroase rosiile pe care vrei sa le cumperi; daca le lipseste aroma specifica, inseamna ca sunt crude. Evitati rosiile ambalate in recipiente de plastic, pentru ca va puteti pacali si puteti cumpara rosii mai mult stricate.

Ardeiul gras bun de consum are o culoare intensa si fara pete. Daca are doua sau trei muchii, va fi mai amarui decat daca are patru. De asemenea, ardeii cu patru muchii au mai putine seminte. Codita ardeiului trebuie sa fie verde, tare si sa se rupa, daca ardeiul este proaspat.

Painea trebuie sa fie proaspata, moale si pufoasa. Apasa usor pe ea si daca revine la forma initiala, inseamna ca este o paine de calitate. Daca urma degetului ramane vizibila, ori nu este coapta corespunzator, ori a fost congelata, deci e mai bine sa renunti la acel produs.

Puiul are mai multe indicii pe care trebuie sa le cauti. Daca are piele, aceasta ar trebui sa fie mai deschisa decat carnea la culoare (daca este galbena sau maro deschis, nu te atinge de el). Carnea trebuie sa fie ferma, alba pana la bej, umeda si sa nu fie sange inchegat pe ea. Daca marginile bucatilor de pui par uscate, este vechi. Nu verifica data de expirare, ci data ambalarii, iar daca este mai veche de doua zile, continua cautarea.

Pestele este proaspat daca ochii sunt limpezi, luciosi si bombati. Suprafata lui trebuie sa fie lucioasa si matasoasa (daca este lipicioasa, pestele nu este proaspat).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului