Sfaturi culinare

#cum alegi vanilia #provenienta vanilie #alegere vanilie #vanilie

Tot ce trebuie sa stii despre vanilie. De unde provine si cum poti alege un sortiment de calitate

Intr-o lume cu posibilitati infinite de arome, vanilia are ceva atat de reconfortant. Nu este nici pe departe la fel de incitanta ca umami si nu sfideaza logica precum gustul de Sprite de la McDonald's, dar a fost folosita de secole si a rezistat testului timpului. Iata un fapt alimentar amuzant pentru tine: Aroma de vanilie si-a facut aparitia in reteta de inghetata a lui Thomas Jefferson, iar pana in ziua de azi, o veti gasi in inghetata, prajituri, bezele si multe altele. Ceea ce ne face sa ne intrebam: De unde provine aroma de vanilie?

 

Unde se cultiva vanilia?

Orhideele de vanilie sunt originare din Mexic, unde au fost initial apreciate de mayasi si mai tarziu cultivate de poporul Totonac din actualul Veracruz. Inca din vremurile precolumbiene, vanilia era folosita alaturi de boabele de cacao pentru a aromatiza ciocolata.

Desi conchistadorii europeni au incercat sa cultive aceasta orhidee, nu au reusit. Acest lucru se datoreaza faptului ca ea creste intr-o centura geografica ingusta - intre paralelele 10 si 20 la nord si la sud de ecuator, cu exceptia Australiei - si este polenizata de albine originare din Mexic.

De unde provine astazi aroma de vanilie? Cea mai mare parte a vaniliei disponibile in comert provine din Mexic, Madagascar si Tahiti. Dar puteti gasi vanilie si din India, Indonezia, Uganda, Papua Noua Guinee si din unele parti ale Americii de Sud. (Doar asigurati-va ca stiti cat dureaza condimentele inainte de a va aproviziona!)

De unde provine extractul de vanilie pura?

Pastaile de vanilie ajung la dimensiunea lor de maturitate deplina la opt pana la noua luni dupa ce florile sunt polenizate. Cand pastaile mai au inca un varf galben-verzui, ele sunt recoltate. Spre deosebire de flori, care sunt parfumate inainte de a se forma pastaile, pastaile nu au o aroma proprie - inca.

Producatorii vindeca apoi pastaile de vanilie fie prin scufundarea lor in apa fierbinte, fie prin uscarea la soare, fie lasandu-le sa transpire si sa se maturizeze in urmatoarele cateva saptamani. In acest timp, pastaile se oxideaza si se transforma din verde in mahon. De asemenea, devin slabe si capata aroma si gustul clasic de vanilie, datorita unui compus numit vanilina.

Inmuierea acestor pastai in alcool extrage aroma, creand - ati ghicit - extractul de vanilie. Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) defineste extractul pur de vanilie ca fiind un amestec de aroma si parfum de vanilie in alcool. De fapt, pentru a fi considerat extract de vanilie de catre FDA, un produs trebuie sa contina cel putin 35 la suta alcool in volum.

Cum aleg o aroma buna de vanilie?

Cunoasterea raspunsului la intrebarea "De unde provine aroma de vanilie?" este un prim pas bun, dar pentru a alege un extract de vanilie bun, intrebati-va "Cum miroase aceasta vanilie?".

Ethan Frisch, cofondator al furnizorului de condimente Burlap and Barrel, spune ca calitatea pastailor de vanilie depinde de grija aplicata pastailor in timpul procesului de maturare. "O pastaie de vanilie buna ar trebui sa miroasa bogat si dulce, cu note de ciocolata, fructe uscate si crema", spune el.

Planta din care provine vanilia conteaza si ea. Atat Vanilla planifolia, cat si Vanilla tahitensis difera usor in ceea ce priveste aromele lor. "In timp ce planifolia are o aroma si o savoare mai profunda, mai ciocolatie, tahitensis este mai usoara, mai florala si mai lemnoasa."

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete