Berea este un insotitor perfect al preparatelor culinare, insa, ca si in cazul vinului, exista cateva reguli care dicteaza alegerea unui anumit tip de bere care va insoti preparatul. de exemplu, asocierea dintre o bere si un preparat cu textura similara trebuie evitata, la fel cum servirea unei beri corpolente, intens aromatizate este catalogata ca fiind gresita.
Iata care sunt cele mai intalnite tipuri de bere si cu ce tip de preparat pot fi asociate.
1. Berea lager
In aceasta categorie intra acele sortimente de bere veche, depozitate in locuri racoroase (cu temperaturi cuprinse intre 3 si 10 grade Celsius), care sunt produse in conditii speciale. Cele mai cunoscute tipuri de bere lager sunt Dortmunder Export, Helles Bock, Maibock, Munich Dunkel, Pilsner, Schwarzbier, Vienna Lager sau American Pale Lagers.
Deoarece aroma sa este una discreta, de malt si hamei, berea lager se serveste alaturi de preparate picante din carne de vita, oaie sau peste.
2. Berea ale
Berile de tip ale au o aroma usor fructata, combinata cu gustul de caramel, fiind beri complexe si alcoolizate ca vinul. Printre cele mai cunoscute beri ale se regasesc Barleywine, Biere de garde, Foreign Style Stout, Russian Imperial Stout, Porte sau Witbier.
Poti servi berea ale alaturi de aperitive reci, sandvisuri consistente, pizza sau mancare mexicana.
3. Berea fructatata
In Belgia, berea fructata are o traditie aparte, fiind asociata cu deserturile usoare sau cu celebrele trufe belgiene.
Nu este deloc gresit daca alegi insa sa bei berea fructata abia la sfarsitul mesei, fara un anumit preparat langa ea.
4. Berea alba
Berea alba se serveste cu preparate delicate, fiind bautura recomandata langa platourile de branzeturi, paste sau legume la gratar.
Regula servirii acestui tip de bere este extrem de simpla: berea alba fiind o bere grea, se va servi intotdeauna alaturi de un preparat usor, light.
5. Berea bruna americana
Berea bruna americana are o aroma puternica de cafea, iar din acest motiv, cele mai multe persoane prefera sa o serveasca dupa masa, fara ca bautura sa insoteasca vreun anumit preparat culinar.
Sursa foto: visitcarlsberg.dk