Sfaturi culinare

# tari mic dejun #mic dejun

Tarile in care se mananca cel mai bun mic dejun din lume. Unde se mananca cel mai bine dimineata?

Micul dejun este adesea considerat cea mai importanta masa a zilei si vine in forme, dimensiuni si arome variate in diferite colturi ale lumii. De la mese bogate si supe calde de taitei, pana la produse de patiserie fragede si cafea puternica, iata cum isi incep oamenii ziua in diferite tari.

1. Shakshuka – diverse tari

Un preparat clasic de mic dejun, shakshuka este acum apreciat in intreaga lume pentru gustul sau intens si savuros. Se crede ca provine din Africa de Nord otomana, in secolul al XVI-lea, si este astazi popular in tari precum Algeria, Maroc si Israel.

Se serveste intr-o tigaie fierbinte si este compus din oua sparte si gatite in sos de rosii condimentat. Adesea se adauga branza sfaramata si se serveste cu paine, pentru a nu irosi niciun strop de sos.

2. Egg hoppers – Sri Lanka

Unul dintre cele mai iubite mic dejunuri din Sri Lanka este egg hopper-ul, o delicatesa usoara si savuroasa. Fiecare hopper contine un ou prajit sau doua, asezate intr-un bol subtire ca o clatita, facut din aluat de orez si lapte de cocos.

Se servesc simpli sau cu toppinguri aromate precum chutney picant, sambaluri sau sosuri. Exista si versiuni fara ou, ideale pentru cei care prefera optiuni vegetale.

3. Croissant – Franta

In Franta, micul dejun inseamna, in primul rand, un croissant moale si cu unt, alaturi de o cafea excelenta. Desi Franta este creditata cu inventarea croissantului, originea acestuia este de fapt austriaca, datand din secolul al XIII-lea. Versiunea moderna, popularizata in Franta in secolul XX, a devenit un simbol national. Croissantele se coc zilnic in brutariile si patiseriile locale, atat in Franta, cat si in intreaga lume.

4. Congee – Asia

Congee este un terci de orez sarat, extrem de popular in Asia. Fiecare tara il pregateste in mod diferit, dar este nelipsit dimineata.

Se serveste adesea simplu, cu diverse toppinguri. In unele regiuni din China si Laos se consuma cu „ou de secol” (ou conservat), iar in Cambodgia este insotit de peste sarat uscat.

5. Khachapuri – Georgia

Preparatul national al Georgiei, khachapuri, este plin de arome reconfortante. Exista mai multe variante regionale, dar reteta de baza este painea dospita coapta, cu mijlocul deschis si umplut cu branza topita si un ou.

Se rupe din crusta groasa si se inmoaie in centrul cremos. Atat de popular este acest preparat, incat pretul sau este folosit pentru a masura inflatia in orasele georgiene – un sistem cunoscut drept „Indexul Khachapuri”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului