Sfaturi culinare

#mancaruri delicioase #stil de viata latin #mancaruri latine

Stilul de viata latin: mancare usoara, gustoasa si sanatoasa

Te-ai saturat de sarmale, mamaliga si carnea de porc? Te intelegem perfect, aceste mancaruri, desi delicioase, cad destul de greu la stomac si se si vad pe cantar dupa o vreme. Nu-i nicio rusine sa mai incerci si altceva din cand in cand, asadar astazi iti sugeram sa adopti stilul de viata latin, stil ce presupune mancaruri usoare, gustoase si sanatoase. Si, pentru ca dieta mediteraneana este printre cele mai sanatoase din lume, vom incepe turul gastronomic in Italia.

 Desigur, acesta va fi un tur gastronomic virtual dar, de indata ce lucrurile se linistesc, nu ezita sa verifici lista de zboruri Romania-Italia pentru a gusta aceste preparate la fata locului. Iti recomandam sa incerci barurile si restaurantele de cartier in defavoarea localurilor pentru turisti, gustul traditional fiind mai degraba prezent in ele.

Risotto

Optiunile sunt practic nelimitate atunci cand vine vorba de risotto, cam ca in cazul pastelor. Singurul lucru pe care trebuie sa-l iei in calcul este ca orezul trebuie sa fie cu bob rotund. Acesta se pune nefiert intr-un amestec de ceapa si unt si apoi se adauga restul ingredientelor. Gasesti pe internet o gramada de retete, unele dintre cele mai bune incluzand sofran.

Ossobuco alla milanese

Perfecta in combinatie cu risotto-ul de mai sus, aceasta sugestie ii va incanta cu siguranta pe iubitorii de carne, ossobuco fiind o reteta pe baza de rasol de vitel, gatit la foc lent in sos de vin alb, legume si bulion de carne. Aceasta specialitate milaneza aromata nu includea initial rosii si se asezona cu gremolata, un condiment facut din coji de lamaie, patrunjel si usturoi.

Pizza Napoletana

Chiar daca este privita de multi drept mancarea saracului, din cauza originilor mai putin elegante, acest fel de mancare este extrem de popular in jurul lumii, dar nimic nu se compara cu pizza facuta in Napoli. Prepararea acestui fel de mancare este o arta in sine, desi contine doar cateva ingrediente simple: coca, rosii, branza mozzarella, busuioc si ulei de masline extra virgin.

Burrata

Iubitorii de branza vor fi cu adevarat incantati de acest preparat, Burrata fiind in esenta o branza mozzarella umpluta cu smantana si resturi de mozzarella. Acest preparat poate fi cumparat sau consumat proaspat in multe orase din regiunea Apulia, orase precum Bari, Andria, Corato sau Martina Franca. Fiind un preparat care se remarca prin prospetime, de preferat este sa consumi burrata in maximum 24-48 de ore din momentul in care a fost produsa.

Focaccia

Acest tip de paine este extrem de popular si de iubit atat datorita asmenarii cu aluatul de pizza, dar si datorita versatilitatii lui. Preparatul poate fi combinat atat cu verdeturi si condimente, cat si cu branzeturi sau carnuri si, chiar daca nu va vine sa credeti, exista si o versiune desert a acesteia, populara in zona venetiana. Probabil cea mai cunoscuta varianta este Focaccia di Recco, indicatie geografica protejata in UE, primul fel de mancare de specialitate din lume ce este protejat de un logo comunitar.

Spaghetti alla carbonara

Nici nu puteam concepe sa incheiem aceasta lista fara sa mentionam faimoasele paste carbonara, un fel de mancare traditional din Lazio si Roma. Ingredientele autohtone ofera un gust deosebit de intens, mai ales pastelor de tip spaghete, rigatoni si bucatini. Sosul cremos in combinatie cu branza pecorino, pancetta si piperul negru sunt inca o combinatie de succes.

Tu ce fel de mancare vei incerca prima data?

Sursa foto: unsplash.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului