Sfaturi culinare

#lactate #bucatarie # retete slovace # bucataria slovaca #reteta galuste #reteta branza

Bucataria slovaca: invata sa gatesti traditionalele galuste cu branza!

Daca ajungeti in Slovacia, pe langa frumusetile tarii, trebuie ”vizitate” si restaurantele traditionale pentru a servi bryndzove halusky, adica galustele din cartofi si branza sarata de oaie, cu jumari deasupra, deliciosul preparat specific al comunitatii slovace.

Aflata chiar in inima Europei, Slovacia a intrat de-a lungul istoriei in contact cu diverse culturi, fiind influentata mai cu seama de statele vecine: Republica Ceha, Ungaria, Austria si Ucraina. Cu toate acestea, Slovacia se remarca prin castelele medievale foarte bine conservate, peisajele minunate, pastrarea traditiilor şi o gastronomie surprinzatoare. in Bratislava, pot fi admirate castelele Bratislava si Devin, unde se simte inca fiorul secolelor trecute. Tot aici trebuie ”vizitate” si restaurantele traditionale pentru a servi bryndzove halusky, adica galustele din cartofi si branza sarata de oaie, cu jumari deasupra, deliciosul preparat specific al comunitatii slovace.

Asemanatoare bucatariei cehesti, cea slovaca se diferentiaza prin faptul ca foloseste mai multe mirodenii, trasatura ce o apropie mai mult de bucataria ungara, al carei gulas a fost repede asimilat. Alaturi de traditionala supa de pui sau de rosii, mesele din Slovacia gazduiesc supa de usturoi. Slovacii au tot felul de supe, localnicii din nord avand un fel preferat, identic cu borsul moldovenesc. Carnatii sunt la loc de cinste in bucataria slovaca, la fel ca si toba. Alte feluri de mancare, apreciate atat de localnici, cat si de straini sunt zemiakove placky - clatite din cartofi prajite in ulei, kapustnica - un fel de ciorba de varza, laskonky - gogosi cu alune si crema, trotle - biscuiti sub forma de rondele serviti cu crema de ciocolata la mijloc, treska - salata de cod cu maioneza, ceapa şi morcov.

insa ingredientul de baza in Slovacia este laptele. Si pe buna dreptate, caci Slovacia este renumita pentru produsele lactate de foarte buna calitate si foarte gustoase – diverse tipuri de branza de oaie, capra sau vaca, afumate sau neafumate, cascaval sau unt traditional. in Romania, pot fi gasite in hipermarketuri produse lactate slovace de la fabrica de lapte Koliba, din Hrinova.

Fabrica dateaza din 1993, cand zilnic se prelucrau trei mii de litri de lapte, din care in mare parte se produceau manual unt, lapte, branza dulce si cascaval afumat. in prezent, Koliba este producator modern de lactate, cu o gama diversificata de sortimente din lapte, din regiunile muntoase ale Slovaciei. Cele mai cautate produse sunt Pohoda (branza topita), Hrinovska tehla - Koliba Calup sau cascaval semitare maturat afumat si neafumat, untul traditional si crema de unt cu continut partial de grasime vegetala Maslova chut (Gustul untului Koliba in magazinele noastre). Cu ele se pot prepara autenticele galuste slovace, dar si alte specialitaţi culinare traditionale: pirostele cu branza, galustele de malai prajite in ulei, cu branza si slanina, checuri gatite la aburi umplute cu gem. 

 

Daca vi s-a facut pofta deja, iata si reteta traditionala pentru galuste umplute cu branza (Bryndzové pirohy):

Ingrediente

  • 600 g cartofi
  • 200 g faina
  • 50 g faina
  • 1 ou
  • 250 g branza de oaie
  • 150-200 g slanina afumata
  • 150 g cartofi fierti
  • 250 ml smantana
  • 100 g Gustul untului Koliba
  • Arpagic sau ceapa

Metoda de preparare

Se pun cartofii necuratati la fiert. Intre timp se pregateste umplutura. Se amesteca 50 g Gustul untului Koliba cu un pic de sare, 250 g branza de oaie, ceapa tocata, o lingura de smantana si cateva bucati de slanina.

Se curata cartofii fierti si se dau prin razatoare, se amesteca cu ou si faina si se framanta aluatul. Se lasa apoi la dospit. Intre timp se toaca slanina si se pune la prajit si se marunteste ceapa verde. Aluatul obtinut se imparte in bucati mici egale si se intind cu facaletul. Cu o lingura se pune compozitia pregatita in centrul fiecarei bucati de aluat si se infasoara, avand grija ca marginile sa fie bine lipite apasand cu furculita. Se pun apoi la fiert in apa cu sare timp de 6 minute. Se servesc impreuna cu slanina prajita, tocata marunt, smantana si ceapa tocata.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare