Sfaturi culinare

# secrete paine cu maia # paine cu maia #paine

Secretele din spatele celei mai bune paini cu maia

Daca ti-ai descoperit pasiunea pentru painea de casa, in special pentru cea cu maia, dar inca nu ai gasit reteta perfecta sau simti ca mai poti sa aduci imbunatatiri painii pe care o coci de obicei, ai ajuns unde trebuie pentru ca in cele ce urmeaza vom vorbi despre faina si despre cat de important este sa o alegi corect, despre gluten si procesul de fermentare.

 

Procesul de morarit si calitatea fainii

Brutarii stiu foarte bine ca faina din comert nu reprezinta tocmai cea mai buna alegere atunci cand vine vorba de painea cu comert. Tocmai din acest motiv, majoritatea brutariilor lucreaza cu furnizori care pun accent pe procesul de morarit si pe calitatea superioara a produsului final (cum este si agrotrading.ro).

Cea mai buna faina pentru paine este cea macinata in mod traditional, la moara cu pietre. Insa, cum aceasta tehnica nu mai este atat de des intalnita, poti fie sa iti achizitionezi o moara electrica pe care sa o folosesti acasa pentru a-ti macina propria faina, fie sa te orientezi catre o faina de calitate, care si-a pastrat proprietatile si nutrientii dupa procesul de macinare. Stiai ca in procesul tehnologic de prelucrare a bobului de grau mai mult de 50% din vitamine si minerale sunt pierdute?

Glutenul si fermentarea

Despre gluten s-a tot vorbit, acesta avand un rol esential in obtinerea unei paini cu maia cu o textura aerata. Glutenul este acea proteina care tine aluatul inchegat - continutul mare de proteina este si motivul pentru care faina 650 este recomandata pentru paine. Glutenul are si capacitatea de a capta dioxidul de carbon care provine din bacteriile care fermenteaza in procesul de prelucrare al aluatului.

Fermentarea este un alt secret din spatele unei paini cu maia reusite, iar capacitatea de fermentare depinde de faina folosita. Faina are in compozitia sa o enzima numita amilaza, care descompune carbohidratii in zaharuri care ajuta la activarea drojdiei. Cu cat faina are un nivel mai ridicat de enzime, cu atat procesul de fermentare este mai rapid, drojdia este mai activa, iar painea creste mai mult. Exista si cateva trucuri pe care brutarii le folosesc pentru a creste timpul de fermentare: reduc temperatura in camera in care aluatul e la dospit (painea dospeste cel mai bine la o temperatura cuprinsa intre 23 si 27 grade Celsius, ideal intre 25-26 grade Celsius), reduc cantitatea de apa folosita in pregatirea aluatului, reduc temperatura aluatului. Brutarii artizanali jongleaza cu acest nivel al fermentatiei atunci cand testeaza tot felul de retete, ba chiar duc acest concept la nivel de arta. Bineinteles, nu iti recomandam acum sa studiezi procesul de fermentare, mai ales daca nu esti pasionat de asta, insa este important sa stii ca faina de calitate ajuta la fermentare si la cresterea frumoasa a aluatului.

In spatele oricarei paini sta de cele mai multe ori multa munca, iar daca vrei sa incepi sa testezi tot mai multe retete de paine, ar fi bine sa te documentezi mai intai despre importanta fiecarui ingredient si despre intregul proces de realizare al painii, de la pregatirea ingredientelor la scoaterea painii rumene din cuptor. Asimilarea informatiilor de mai sus despre faina reprezinta primul pas in acest sens.

FOTO: agrotraiding.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului