Sfaturi culinare

#urzici #mancare #supa #sote #aluat #suc #reteta

Retete cu urzici

Odata cu venirea primaverii in piete si prin gradini incep sa apara urzicile. Cunoscute pentru faptul ca sunt foarte utile organismului, datorita bogatiei in fier, vitamine si minerale, urzicile sunt indicate pentru o cura de revigorare si vitaminizare a organismului dupa lunile de iarna. Iata cateva idei de mancaruri pe care le poti pregati cu urzici .
 

Urzici sote
 

Intr-o tigaie pune usturoi si lasa-l sa se prajeasca pentru maxim un minut apoi adauga urzicile spalate. Lasa-le sa se caleasca timp de 3-4 minute, amestecand mereu. Acest sote de urzici poate fi adaugat peste pastele cu branza, pregatite in prealabil, insa poate fi consumat si ca atare cu oua prajite sau fierte ori cu hrean ras deasupra.
 

Supa de urzici
 

Sursa foto: nami-nami.blogspot.comAi nevoie de o jumatate de punga de urzici, unt, ceapa, morcov, usturoi, telina, orez, smantana si zeama de la o supa de carne sau de legume. Ingredientele se fierb si amesteca pe rand, potrivit acestei retete. Rezultatul va fi o supa delicioasa si foarte hranitoare, pe care o poti servi si cu oua fierte si paine prajita.
 

Pilaf cu urzici
 

Pregateste un pilaf de orez iar cand este aproape gata, adauga-i si un pumn sau doua de urzici. Astfel, orezul va capata un plus de savoare din urzici, devenind si gustos, dar si cu mai multe vitamine.
 

Urzici in aluaturi
 

Daca vrei sa pregatesti aperitive rapide, opreste-te la ideea unor placintele cu urzici sau pachetele cu urzici si branza. Prepara aluaturi usor de preparat (link aici), fierbe urzicile, stoarce-le, taie-le marunt si amesteca-le cu branza sau cu bucatele de carne. Mixul rezultat pune-l in interiorul aluaturilor de placintele, strudele sau clatite pentru a obtine mancaruri rapide si gustoase. 

Daca te tenteaza o tarta de spanac si urzici “a la Jamie Oliver ” urmeaza urmatoarele instructiuni: pregateste un aluat de placinta, intinde-l, apoi aseaza-l intr-o tava de forma dreptunghiulara, astfel incat sa aiba marginile ridicate pe peretii tavii, apoi pune tava la cuptor , la 180 de grade, pentru 6-7 minute. Intr-o tigaie pune la prajit doua cepe rosii in ulei de masline. Adauga spanac si urzici, apoi putin unt, sare si piper. Taie marunt niste sovarf proaspat si adauga-l impreuna cu un varf de nucsoara. Bate trei oua cu 500 de grame de smantana, o mana de parmezan, sare si piper. Daca vrei, poti adauga rosii uscate , busuioc, ardei etc.. Toarna amestecul de spanac si urzici in tava, peste crusta de aluat iar deasupra pune cateva feliute de sunca afumata, iar in mijloc pune amestecul de oua batute. Deasupra presara parmezan si cateva picaturi de ulei de masline si da-o la cuptor pentru 12-15 minute.
 

Urzici in omlete
 

Daca ai in casa cateva frunze din aceasta planta, adauga-le si in omleta pe care o pregatesti dimineata. Le poti pune fie in ou, fie in ulei, cu un minut inainte de a adauga oul batut. Vei obtine un mic dejun gustos si sanatos.
 

Paste din urzici
 

Sursa foto: channel4.comDaca vrei sa incerci ceva special, pregateste paste din urzici. Fierbe urzicile, marunteste-le cu ajutorul unui blender, apoi adauga peste ele cativa cartofi fierti si maruntiti. Bate un ou si amesteca-l cu mixul de urzici si cartofi iar daca rezultatul este prea subtire, adauga ori cartofi, ori faina. Daca vrei, poti adauga in aluat si mascarpone. Amesteca bine si pregateste apoi o foaie de aluat, pe care o vei taia apoi in fasii subtiri, exact cum faci atunci cand pregatesti taitei. Fierbe pastele si serveste-le cu sosul pe care ti-l doresti, de preferinta pe baza de branza.
 

Sucul de urzici
 

Zeama obtinuta din fierberea urzicilor poate fi consumata ca atare, sub forma de ceai sau sirop, dar poate fi adaugata si printre ingredientele shake-urilor de fructe si legume.
 

Sursa foto : eatweeds.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului