Crema mascarpone este folosita in foarte multe deserturi, de regula cele din bucataria intalieneasca. Reteta acestei creme rafinate este destul de complexa si nici prepararea ei nu se face extrem de usor. Cu toate acestea, odata ce te obisnuiesti cu procesul, vei constata ca merita efortul, nu doar din prisma banilor pe care ii economisesti, ci si din cea a gustului incomparabil.
Crema mascarpone are consistenta branzei proaspete de vaci, fara textura sfaramicioasa. Mascarpone are o consistenta fina si cremoasa, datorita continutului mare de grasime.
Ingrediente pentru crema mascarpone
- frica lichida (125 ml)
- lapte cat mai gras (250 ml)
- 1 lingurita de suc de lamaie
Mai ai nevoie de un termometru pentru masurarea temperaturii lichidului, o sita (preferabil in forma conica) si de o bucata mare de tifon.
Prepararea cremei mascarpone
Amesteca frisca lichida cu laptele intr-o cratita si asaza oala pe foc mic, amestecand incet. Chiar inainte sa inceapa sa fiarba (cand lichidul atinge temperatura de 85 grade C), ia cratita de pe aragaz si continua sa amesteci. Adauga zeama de lamaie, cand lichidul scade la 82 de grade C, apoi pune din nou cratita pe foc si amesteca. Verifica, din cand in cand, consistenta cremei cu ajutorul lingurii.
Daca, atunci cand o scoti din compozitie, lingura este aproape curata, crema are nevoie inca de incalzire. In momentul in care crema ramane bine lipita de lingura, mascarpone este gata. Ia cratita de pe foc si, amestecand in continuare, asteapta pana cand crema se raceste la 50 de grade.
Toarna apoi crema intr-o sita acoperita cu tifonul si leaga-l bine, astfel incat sa se scurga bine apa din compozitie. Odata ce observi ca s-a intarit crema, rastoarn-o in sita, acoper-o cu alt prosop si asaza deasupra ei o punga de fasole/linte (sau orice alta greutate de aproximativ 500 de grame).
Racirea cremei mascarpone
Dupa ce se racoreste bine crema, este necesar sa o lasi la frigider peste noapte (circa 10 ore). Cand o vei scoate de la temperatura foarte scazuta, va trebui sa verifici daca a capatat densitatea optima pentru a fi introdusa in deserturile tale preferate.
Foto: mangiodasola.com