Pate a Choux este o reteta accesibila tuturor iubitorilor de deserturi frantuzesti, chiar daca rezultatul final pare greu de obtinut. Aluatul cu nume francofon este cunoscut din prajituri de patiserie foarte indragite, precum eclerele, choux a la creme sau pufoasele gogosi folosite la inghetata profiterol.
Versatilitatea aluatului Pate a Choux este incantatoare, acesta fiind utilizabil si la aperitive speciale cu mini-choux si mini-eclere umplute cu creme sarate. Cele 3 arme importante de care ai nevoie pentru reteta Pate a Choux sunt respectarea proportiilor, viteza si concentrarea. Reteta de mai jos este suficienta pentru 24 gogosele sau 8 eclere mari.
Ingrediente Pate a Choux
- 2 oua intregi si 1 albus de ou
- 5 linguri unt nesarat, taiat in 10 cubulete
- 2 linguri de lapte gras
- 6 linguri de apa
- 1 1/2 lingurita zahar
- 1/4 lingurita sare
- 1/2 cana faina alba cernuta
Mod de preparare Pate a Choux
Primul pas este sa bati ouale intregi si albusul intr-un bol mic, pana obtii o spuma care sa ocupe circa jumatate de cana. Intr-o cratita mica, pune untul, laptele, apa, zaharul si sarea si lasa-le la fiert, la foc mediu, amestecand o data sau de doua ori in compozitie. Cand amestecul incepe sa fiarba (untul trebuie sa fie topit in totalitate), ia repede cratita de pe foc si incorporeaza faina cu o spatula/lingura de lemn, pana obtii o compozitie omogena.
Pune din nou cratita pe plita, la foc mic, amestecand continuu, ca si cum ai vrea sa intinzi aluatul. Ar trebui sa observi cum coca obtinuta incepe sa luceasca si sa semene cu nisipul umed, lasand pe fundul cratitei urmele de grasime de la unt. Din acest punct, mai lasa pe foc aluatul circa 3 minute (pana ajunge la 180 de grade, daca ai un termometru special sa verifici).
Transfera cat poti de repede aluatul intr-un robot de bucatarie, lasa-l cateva secunde sa se racoreasca putin, apoi adauga incet ouale batute bine, cu robotul pornit. Pune capacul si lasa robotul sa amestece bine compozitia (circa 30 de secunde), pana se formeaza o pasta groasa, fina si lipicioasa.
Da drumul la cuptor, pregateste o tava tapetata cu hartie de copt pe care pulverizezi spray de gatit si pune aluatul in posul cu sprit.
- Formele pentru eclere: betigase de circa 2 cm grosime si 7-8 cm lungime;
- Formele pentru choux a la creme: mici turtite de 3-4 cm diametru;
Umplutura pentru Pate a Coux
Aluatul pentru Pate a Coux se poate umple cu crema de vanilie sau frisca pentru choux sau, pentru eclere, cu crema de vanilie, ciocolata, nes sau fructe.
Sursa foto: powertothebauer.blogspot.ro