Sfaturi culinare

#igiena #reguli #sfaturi culinare #gatit #bucatarie

Reguli de igiena in bucatarie cand gatesti

Cand gatesti, trebuie sa ai mereu in vedere cateva reguli de igiena . Astfel, iti vei proteja sanatatea si pe cea a familiei tale.

Iata in continuare cateva reguli de care este bine sa tii cont atunci cand gatesti:
 

1. Haine
 

Foloseste haine de casa si nu pe cele de strada. Hainele sunt purtatoare de germeni, in special cele de strada. Atunci cand gatesti in bucatarie fara sa te mai schimbi nu faci decat sa imprastii acesti germeni pe suprafetele de care te freci intamplator. Nu este obligatoriu sa porti sort de bucatarie, daca nu te simti confortabil, dar este bine sa ai haine pe care apoi sa le poti spala cu usurinta daca se pateaza sau sunt imbibate cu miros de mancare. Nu uita sa-ti tii parul prins, chiar daca in general nu ai o problema de cadere a parului. Si cel mai mic fir de par in mancare va face o impresie foarte proasta.

Asigura-te ca te-ai spalat pe maini cand ai ajuns acasa. Daca incepi sa gatesti la cateva ore dupa ce ai ajuns acasa, spala-te inca o data. Este bine sa fii cat mai curat cand manuiesti alimentele.
 

2. Ordine si curatenie
 

Inainte de a te apuca sa gatesti, bucataria ta trebuie sa fie curata si ordonata. Este adevarat ca vei face de doua ori curat, insa pentru sanatatea ta este indicat acest efort. Chiuveta, de exemplu, este una dintre cele mai murdare locuri din bucatarie. Daca nu o speli bine inainte si incepi sa gatesti, spaland diverse alimente, vei imprastia germenii pe mancare.

Fa apoi curatenie dupa fiecare etapa. Blatul de bucatarie pe care lucrezi trebuie spalat si sters dupa fiecare etapa a prepararii mancarii.
 

3. Degustare
 

Daca sunt si alte persoane care vor manca, in afara de ce care gateste, nu se foloseste niciodata din nou lingurita cu care s-a degustat mancarea, inainte de a o fi spalat. NImanui nu i-ar placea sa i se dea o portie de paste cu sos din care bucatareasa a tot luat sa guste pe parcurs, folosind acelasi tacam .
 

4. Depozitare
 

Depoziteaza alimentele, in masura posibilului, in recipiente sigilate, din plastic, nu in ambalajul lor din magazin. Ambalajele au fost in contact direct cu rafturile magazinelor, depozitele, lazile etc si pot sa nu fie tocmai curate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare