Florin Ioan Balanica, specialist in medicina personalizata si nutritie, atrage atentia ca foarte multa lume tinde sa asocieze proteinele cu carnea. Acest lucru este total gresit. De asemenea, sustine ca gratarul consumat in mod regulat poate provoca probleme serioase de sanatate.
„Nu trebuie sa ne gandim la proteine egal carne, este o foarte mare confuzie. Cea mai importanta proteina, din punct de vedere nutritional, este albusul de ou, este primul. Urmatoarea proteina este zerul din lapte, adica iaurtul si branza slaba, mai apoi este carnea alba si pe ultimul loc carnea rosie. Nu trebuie sa ne speriem de proteina de origine animala, dar trebuie sa o consumam adaptat nevoilor individuale. Toate studiile au aratat ca exista un potential pericol, atunci cand vorbim de consumul in exces de carne rosie procesata. Asta inseamna mezeluri obtinute din porc, vita. Acea carne care se digera mai greu. Tot studiile au aratat ca gratarul, facut in mod nepotrivit si consumat in mod constant, adica prin contactul direct al carnii cu flacara sau cu metalul, duce ca starea noastra de sanatate sa fie afectata. Gratarul e potrivit pentru socializare, dar nu e sanatos pe termen lung, daca pe gratar punem carne rosie”, a declarat dr. Florin Ioan Balanica.
Asadar, carnea rosie nu trebuie consumata in mod regulat facuta pe gratar deoarece acest lucru poate avea urmari grave asupra sanatatii.