Sfaturi culinare

# retete de toamna #dovleac #retete cu dovleac

Patru retete delicioase si neobisnuite de incercat in sezonul dovlecilor

Toamna este sezonul dovlecilor de placinta, insa cu acestia poti sa faci mult mai multe preparate delicioase care vor fi savurate de intreaba familie.

Dovleacul este "vedeta" toamnei, iar culoarea sa frumoasa poate fi pusa cu lejeritate in farfurie, in general sub forma de deserturi, dar si sub forma unor preparate care iti vor incanta papilele gustative.

Daca nu ai incercat pana acum retete cu dovleac sau daca nu i-ai acordat prea multa atentie, e bine sa stii ca aceasta leguma inrudita cu dovleceii, pepenile si castravetii are si proprietati terapeutice in afectiuni precum infertilitatea la femei, prostatita, obezitate, constipatie, insomnie, astm bronsic sau obezitate. De la dovleac se pot consuma si semintele, prajite sau crude, dar si pulpa plina de vitamine si nutrienti.

Dovleacul se poate consuma de sine statator, copt sau sub forma de piure, dar si in combinatie cu alte alimente, in salate sau chiar pe pizza, sau in deserturi savuroase.

Supa crema de dovleac, un pranz savuros

Daca iti plac supele crema, dovleacul este o leguma foarte ofertanta. Se poate servi si rece, si calda, dupa preferinte, si neaparat cu crutoane.

Ingrediente: 500 gr pulpa dovleac, 800 ml supa de pui sau legume, 100 ml lapte, o ceapa mare, 2 linguri de ulei/ulei de masline, o frunza de dafin, un praf de nucsoara (optional), un sfert de lingurita de ghimbir macinat (optional).

Mod de preparare: dovleacul se da pe razatoare, ceapa se caleste pana devine sticloasa, iar apoi se adauga dovleacul si se calesc impreuna pana se inmoaie; se amesteca apoi cu celelalte ingrediente si se fierbe 20 de minute la foc mediu. Totul se paseaza cu ajutorul unui blender si se condimenteaza dupa gust.

Dovleac gratinat cu branza Roquefort si nuci, o cina usoara si colorata de toamna

Ingrediente: 500 gr dovleac taiat cuburi, 2 linguri ulei de masline, 3 oua, 100 gr branza roquefort, 1 lingurita unt, 2 linguri pesmet, 25 gr nuci, 2 catei de usturoi, parmezan ras, sare, piper, un praf de nucsoara (optional)

Mod de preparare: Cuburile de dovleac se calesc trei minute in uleiul incins; se bat ouale cu sare si piper si se amesteca cu parmezan si usturoi pisat, iar apoi se toarna peste dovleac si se amesteca pana se omogenizeaza; compozitia se toarna in tava tapetata cu unt si pesmet, se adauga branza roquefort si nucile tocate. Tava se acopera cu staniol si se baga la cuptorul preincalzit la 180 de grade, iar dupa 30 de minute se indeparteaza folia si se mai lasa la rumenit 10 minute. Se serveste imediat.

Salata de paste cu branza de capra si dovleac copt, un preparat savuros de sezon

Branza de capra este unul dintre cele mai sanatoase produse lactate, iar in combinatie cu dovleac copt, paste si alte ingrediente formeaza un curcubeu de arome, culori si gusturi.

 

Ingrediente: 180 gr penne, 150 gr branza de capra, 2 maini baby spanac, 70-100 gr dovleac copt (dupa gust), sare, piper macinat, ulei de masline, otet de mere (toate dupa gust)

Mod de preparare: se coace dovleacul, cand este gata copt se pun pastele la fiert, cu sare, si se fierb al dente, conform instructiunilor; cand pastele sunt fierte se scurg, se adauga cubulete din dovleacul copt si frunze de baby spanac, se asezoneaza cu sare, piper, ulei de masline si otet si se amesteca usor, pentru a nu se rupe pastele; la final se adauga cubulete de branza de capra si se amesteca din nou, usor, pana cand branza se topeste putin si "imbraca" celelalte ingrediente.

Pizza cu dovleac si branza feta

Nu v-ati gandit, probabil, niciodata la pizza cu dovleac, nu? Ei bine este un deliciu!

Peste blatul subtire, framantat acasa sau cumparat din comert, il ungeti cu sos de rosii peste care puneti cateva frunze de salvie, presarati deasupra mozzarella rasa, iar apoi asezati deasupra cubulete sau felii subtiri de dovleac placintar calit sau copt in prealabil si branza feta. Se coace la cuptorul preincalzit la 220-240 de grade, timp de 15-22 de minute. Cand se scoate pizza din cuptor se toarna de jur imprejur putin ulei picant, formand un cerc la 2 cm de margine, iar deasupra se aseaza, optional, frunze de rucola.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete