Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #cartofi # taiat cartofi # cartofi julien # cartofi taranesti # cartofi pai

Modalitati de a taia cartofii pentru gatit

Cartofii reprezinta unul dintre cele mai folosite ingrediente in bucatarie. Fierti, copti, prajiti, pregatiti la abur, facuti la gratar, acestia se prezinta in diverse forme. Invata cum sa tai corect aceste legume pentru diverse preparate precum cartofii julien, cartofi taranesti, cartofi pai, cartofi frantuzesti etc.
 

Cartofi julien
 

Cartofii julien trebuie sa arate ca niste fire subtiri, asemanatori cu taiteii, insa fermi si drepti. Ii poti taia manual sau cu o razatoare , pe partea cu orificii foarte mici. Daca alegi sa-i tai manual, ai nevoie de un cutit foarte bun, pentru a putea taia fasii lungi si subtiri.
 

Cartofi natur
 

Cartofii natur se taie cel mai bine manual, cu un cutit bine ascutit. Bucatile trebuie sa fie mari, nu neaparat egale ca dimensiune . O varianta a acestor cartofi sunt cei taiati cubulete.


Chipsuri de cartofi

 

Cartofii de tip chips se taie de obicei rondele foarte subtiri, stravezii. Taie cartoful pe grosime, la jumatate, apoi ia fiecare jumatate si porneste de la partea taiata spre capat, taiand rondele subtiri.


Cartofii taranesti

 

Cartofii taranesti reprezinta o varianta a cartofilor frantuzesti, dar mult mai gros taiati. Cartofii taranesti se aseamana ca forma si dimensiune cu o creasta (felie) de portocala.


Cartofii frantuzesti

 

Cartofii frantuzesti reprezinta forma cea mai cunoscuta de taiere a cartofilor, tip McDonald. Cartoful se taie pe lungime, la jumatate, pentru a obtine doua parti egale, asezate pe masa cu partea taiata in jos. Fiecare parte se feliaza pe orizontala (pe lungime) inca de 2-3 ori, dupa care se taie pe verticala, incepand dintr-o parte. Astfel se obtin cartofi lungi, de dimensiuni aproximativ egale.
 

Aparate de taiat cartofii
 

Poti apela la razatori cu lame diferite pentru diverse modele sau la aparate de taiat cartofii. Un astfel de aparat costa in general peste 100 euro si taie cartofii in maniera traditionala (french fries). Razatoarele permit o taiere diversificata, de la cartofii ondulati la rondele fine. De asemenea, se poate apela la o masina de taiat cartofi spiralati. Un astfel de aparat costa peste 200 de euro si permite taiere manuala sau electrica.

Sursa foto: Aliimg.com; Apartmenttherapy.com; Tammysrecipes.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare