Sfaturi culinare

# detectare pesticide fructe #pesticide fructe

Metoda cu ajutorul careia poti detecta daca fructele au pesticide

 

Multe dintre fructele din comert sunt pline cu pesticide, iar pentru un simplu cumparator este foarte greu sa-ti dai seama care sunt si care nu sunt stropite intens. Insa, Institutul Karolinska din Suedia, a publicat un studiu in revista Advanced Science, prin care anunta o inventie speciala care poate detecta pesticidele din fructe, in doar 5 minute.

Dispozitivul inventat de suedezi foloseste nanoparticule de argint care pulverizate cu flacara. Acestea cresc semnalul care arata prezenta substantelor chimice pe fructe. 

”Rapoartele arata ca pana la jumatate din toate fructele vandute in Uniunea Europeana contin reziduuri de pesticide in cantitati mari, care sunt nocive pentru sanatatea oamenilor”, a spus Georgios Sotiriou, cercetator principal la Institutul Karolinska din Suedia si autorul principal al studiului, potrivit ziare.com.

”Cu toate astea, tehnicile actuale de detectare a pestricidelor sunt restrictionate in practica de costul ridicat si de fabricarea greoaie a senzorilor. Pentru a depasi acest aspect, am dezvoltat nano-senzori ieftini si reproductibili, care ar putea fi utilizati pentru a monitoriza urmele de pesticid din fructe, de exemplu, la magazin”, a spus expertul.

Cercetatorii au utilizat un spray cu flacara si au pulverizat nanoparticul ede argint pe o suprafata din sticla. U folosit apoi un colorant pentru a evidentia evolutia acestuia, dar si au folosit un spectrometru pentru a descoperi amprentele moleculare. In cadrul studiului senzorii au detectat clar semnalele molecularlor. 

Senzorii au fost calibrati pentru a detecta concentratii scazute de paration-etil, un insecticid agricol toxic, care este interzis sau restrictionat in majoritatea tarilor.

”Senzorii nostri pot detecta reziduurile de pesticide de pe suprafata merelor intr-un timp scurt de cinci minute, fara a distruge fructele”, a spus Haipeng Lie, cercetator la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului