Multi romani consuma aproape zilnic aceasta leguma, fara sa stie ca isi pot pune sanatatea si chiar viata in pericol. Este vorba despre banalul cartof, care in anumite conditii devine deosebit de otravitor.
Tuberculii (cartofiii) sunt comestibili, insa radacinile, tulpinile si frunzele sunt otravitoare. Prin urmare, cand consumi cartofi trebuie sa fii foarte atent la acestia cand ii cureti, pentru a preveni problemele.
Cartofii trebuie sa fie bine spalati, apoi sa fie curatati de coaja. Se vor inspecta cu atentie pentru a vedea daca au pete verzi. In cazul in care le observi, acestea trebuie taiate, deoarece contin otrava existenta in restul plantei.
Partea verde a cartofului contine o toxina numita glicoalkaloida. Desi otravirea cu cartofi este rara, aceasta se poate intampla. De cele mai multe ori insa, consumul partii verzi a cartofului, provoaca doar indigestii. Insa, cele mai mari si dure reactii se intampla in cazul in care copiii ajung sa consume astfel de cartofi.
In cazuri grave, moartea survine, de regula, dupa o perioada de slabiciune si confuzie, urmata de coma.