Sfaturi culinare

#lavanda #plante aromatice #retete #prajituri

Lavanda, un ingredient parfumat pentru mancarea ta

Lavanda este o planta aromata versatila, pe care o poti folosi cu succes in bucatarie la pregatirea dulciurilor, bauturilor si nu numai.

Lavanda se foloseste atat proaspata (florile si frunzele), cat si uscata (bobocii si crengile) si poate fi combinata in mancaruri cu oregano, salvie, cimbru, rozmarin. Lavanda are o aroma dulce, cu note florale si de citrice, fiind un ingredient perfect pentru dulciuri si deserturi.

Cantitatea de lavanda recomandata in mancare

Lavanda are un parfum puternic si, prin urmare, este important sa respecti cantitatile indicate de reteta. In cazul lavandei uscate, se foloseste 1/3 din cantitatea florilor proaspete. In retete trebuie evitata folosirea unei cantitati prea mari de lavanda deoarece mancarea devine amara si cu un parfum greu de suportat.

Pentru un plus de siguranta, este recomandat sa experimentezi, folosind la inceput o cantitate mica si crescand-o pe parcurs. Acest experiment poate fi facut foarte usor in special in cazul retetelor de zahar aromat. Afla Cum sa faci zahar aromat cu lavanda. Foloseste zaharul astfel obtinut la torturi, prajituri sau creme cu aroma de lavanda.

Foloseste intotdeauna in bucatarie lavanda crescuta organic, fara pesticide. In cazul in care utilizezi lavanda proaspata, alege planta cu o culoare intensa, cu un aspect proaspat, fara portiuni uscate. Daca stai la curte si cresti lavanda in gradina, taie florile dimineata, dupa ce roua s-a evaporat si foloseste-le imediat.

Alte preparate culinare cu lavanda

Lavanda aduce un plus de culoare salatelor si poate constitui un substitut bun pentru rozmarin. Pentru un aspect deosebit, florile de lavanda se adauga in paharele cu sampanie, pe inghetate, torturi sau prajituri de ciocolata. Cel mai comun desert pe baza de lavanda sunt biscuitii. Acestia constituie o gustare dulce de vara, potrivita atat pentru copii, cat si pentru adulti.

In afara dulciurilor, lavanda este folosita chiar si in felurile principale, in diverse sosuri, la friptura de vita, somon la gratar, friptura de pui etc.

Cu lavanda se pot face inclusiv bauturi. Una dintre bauturile specifice verii este
limonada cu lavanda.

Foto: herbcompanion.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului