Sfaturi culinare

#beneficii miere de manuka # manuka # miere de manuka #miere

Intrebari si raspunsuri despre mierea de Manuka

Ce inseamna UMF si MGO?

Mierea de Manuka este facuta de albinele care polenizeaza florile arbustilor de Manuka din Australia si Noua Zeelanda. Aceasta este folosita pentru tratarea multor afectiuni, a infectiilor cutanate, dar si pentru a accelera vindecarea ranilor. In plus, are un puternic efect antibacterian. Concret, consumul de miere de Manuka imbunatateste starea de sanatate, avand rol terapeutic.

Datorita popularitatii de care se bucura, mierea de Manuka a ajuns sa fie controversata. Acest lucru se intampla din cauza producatorilor care „falsifica” mierea de Manuka pentru a face profit pe spatele oamenilor care nu se informeaza inainte de a cumpara. Aceasta miere nu are nici macar 10% din proprietatile mierii de Manuka, fiind de multe ori o cantitate in plus de zaharuri care dauneaza in loc sa aduca beneficii.

Este foarte important ca cei care isi doresc sa consume miere de Manuka si sa se bucure de beneficiile aduse sa stie cum sa o deosebeasca pe cea falsa de cea reala. Cum se recunoaste mierea de Manuka adevarata? Ce inseamna indicii si prescurtarile de pe ambalaj? Raspunsul acestor intrebari se regaseste in randurile de mai jos!

UMF este abrevierea de la Unique Manuka Factor (in traducere, Factor Unic Manuka) si este chiar un trademark ce apartine UMFHA, adica Unique Manuka Factor Honey Association. Aceasta este o asociatie din Noua Zeelanda fondata in 1998, ce are ca obiect de activitate identificarea si diferentierea proprietatilor unice ale mierii de Manuka. Scopul acestei asociatii este acela de a proteja industria, dar si consumatorii. Din aceasta asociatie fac parte mai multi producatori, iar mierea pe care acestia o comercializeaza este testata periodic pentru a se asigura standardul de calitate.

MGO este prescurtarea unui compus organic numit metilglioxal. Aceasta enzima se gaseste in anumite tipuri de miere, insa concentratia din mierea de Manuka este extrem de ridicata. Concret, rating-ul MGO arata cate miligrame de metilglioxal se regasesc in mierea respectiva.

Intre cei doi indicatori exista o relatie matematica. Concret, cantitatea de enzime exprimata prin MGO este corelata cu activitatea antibacteriana nonperoxidica exprimata prin UMF.

Care este diferenta dintre un rating mai mare si unul mai mic?

Mierea de Manuka sau produsele pe baza de miere de Manuka, asa cum sunt dropsurile sau acadelele pentru copii, sunt evaluate si li se acorda un rating UMF sau MGO. Un rating mare inseamna un nivel mai ridicat al compusilor benefici organismului. Cu cat concentratia acestor ingrediente este mai mare, cu atat cresc si beneficiile aduse asupra sanatatii si eficienta pe care mierea o are in tratarea infectiilor. Daca are un rating mai mare, mierea are o culoare mai inchisa si un gust distinct, pe care oamenii il descriu ca fiind asemanator cu cel al unui medicament.

Cum imbunatateste mierea de Manuka starea de sanatate?

Mierea de Manuka este consumata, in primul rand, datorita beneficiilor aduse sistemului digestiv si imunitatii. De asemenea, persoanele afectate de raceala sau gripa pot consuma miere de Manuka pentru a ameliora tusea si inflamatia din gat. Mierea poate fi consumata ca atare sau se poate adauga in ceai, smoothie sau iaurt, fiind considerata un superaliment.

Mierea este benefica si pentru piele, avand un efect terapeutic si antibacterian atat de puternic, incat poate combate infectiile cu stafilococi. Si persoanele care se confrunta cu acnee si semne acneice sau pete pigmentare pot introduce mierea de Manuka in rutina de ingrijire a pielii.

Cine poate consuma miere de Manuka?

Daca nu exista o interdictie specifica in acest sens data de catre medic, oricine poate consuma miere de Manuka. Aceasta este sigura chiar si pentru femeile insarcinate. Totusi, chiar daca nu au fost raportate probleme cauzate de mierea de Manuka in randul gravidelor, se recomanda consultarea medicului specialist pentru orice neclaritate.

Este important de stiut ca bebelusii mai mici de 18 luni nu trebuie sa consume miere de Manuka! Aceasta contine enzime si bacterii, adica organisme vii care se pot dezvolta in intestinele bebelusului, cauzand o afectiune numita botulism. Sistemul digestiv al bebelusilor nu este suficient de dezvoltat pentru a lupta impotriva factorilor daunatori.

Este normal ca mierea de Manuka sa se cristalizeze?

Cristalizarea mierii de Manuka nu este un indicator al calitatii acesteia sau al faptului ca mierea este alterata, fenomenul fiind perfect normal. Cristalizarea are loc in special atunci cand mediul incepe sa se raceasca, iar pentru a aduce mierea in starea initiala trebuie doar sa se aseze borcanul intr-o zona mai calda sau sa se incalzeasca usor pe baie de aburi.

De ce se falsifica mierea de Manuka?

Raspunsul este simplu: mierea de Manuka se falsifica din doua motive. In primul rand, pentru ca nu exista o cantitate mare de miere de Manuka in lume si in al doilea rand, pentru ca mierea de Manuka are un pret mai ridicat.

Aceasta miere este facuta din albine care polenizeaza floarea Manuka, ce infloreste doar 2-6 saptamani pe an! Mierea de Manuka poate fi produsa doar in zonele in care aceasta floare este raspandita, iar de cele mai multe ori accesul la stupii amplasati este posibil doar cu elicopterul! Asadar, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca producerea acestui tip de miere nu sunt accesibile oricui.

Cum stiu ca achizitionez miere de Manuka adevarata?

Inainte de a cumpara mierea trebuie citite informatiile de pe ambalaj sau cele oferite pe site, in cazul in care se achizitioneaza dintr-un magazin online. Mierea trebuie sa provina din Noua Zeelanda si sa fie ambalata in aceeasi tara. In cazul anumitor produse, zona de provenienta si cea de ambalare sunt diferite, iar acesta nu este un semn bun atunci cand vine vorba despre mierea de Manuka. De asemenea, pe borcanul de miere trebuie sa fie mentionat ratingul UMF sau ratingul MGO.

Sursa foto: Shutterstock.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete