Sfaturi culinare

#ulei de masline toxic #greseli utilizare ulei de masline #ulei de masline #sfaturi culinare #utilizare ulei de masline #ulei de masline extravirgin

Greseli pe care le faci cand gatesti cu ulei de masline

Uleiul de masline este cel mai sanatos si mai apreciat in bucatariile din inteaga lume. Mai mult, uleiul de masline da o savoare aparte preparatelor. Tot mai multe persoane opteaza pentru uleiul de masline in detrimentul clasicului ulei din floarea soarelui, insa putini sunt cei care stiu ca uleiul de masline devine toxic daca nu este folosit cum trebuie.

Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care majoritatea oamenilor le fac cand folosesc uleiul de masline.

Folosesti uleiul de masline extravirgin la prajit

La prajit, uleiul de masline extravirgin devine toxic. In plus schimba radical gustul alimentelor. Acesta trebuie folosit doar in prepararea salatelor sau a altor mancaruri ce nu necesita preparare termica.

"La ardere e pacat sa-l irosim pe cel extravirgin mai scump. La prajit putem alege uleiul rafinat de masline si cel nehidrogenat de palmier", a adaugat dr. Gheorghe Mencinicopschi, pentru aceeasi sursa.

Nu il depozitezi in conditii adecvate

Daca nu este tinut in conditii adecvate, uleiul de masline poate rancezi rapid. Uleiul de masline se tine in recipiente invhide la culoare, ce se inchid foarte bine si trebuie depozitat intr-un loc racoros, departe de sursele de cladura si de lumina (de preferat in camara).

Cumperi ulei de masline "light"

Multi considera, ca in momentul in care pe uleiul de masline scrie "light", uleiul contine mai putine calorii. Este total gresit. Toate tipurile de ulei de masline au acelasi numar de calorii. Diferenta dintre un ulei normal si unul "light" este ca cel din urma nu are o aroma pregnanta de masline si nu este la fel de inchis la culoare.

Nu stii cum sa alegi cel mai sanatos tip de ulei de masline

Desi tentatia de a alege cel mai ieftin tip de ulei de masline este mare, trebuie sa citesti foarte atent eticheta. Cel mai sanatos tip de ulei de masline este cel presat la rece.

"Nu este de ajuns sa scrie pe eticheta obtinut exclusiv prin procedee fizice, trebuie sa scrie presat la rece la o temperatura de 38 de grade, iar aciditatea sa fie in jur de 0,8%. Uleiurile rafinate nu trec de 0,1%-0,2%. Concret, din 100 de kilograme de pulpa de masline, ar trebui sa se extraga 20 de kilograme de ulei, dar ei o incalzesc si obtin 40 de kilograme. Este ca si cum ai vinde un Trabant drept Mercedes.", a declarat dr. Gheorghe Mencinicopschi, pentru realitatea.net.

Sursa foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete