Pe vremuri, mujdeiul de usturoi nu era preparat cu sare. Acest obicei trebuie insa pastrat si in prezent, deoarece sarea interactioneaza cu substantele continute de usturoi. Sarea insa, distruge o parte din aceste substante, atat de necesare sanatatii.
Inginerul chimist Stefan Manea explica de ce nu este bine sa adaugi sare peste usturoi.
"In usturoi exista doua substante, aliina si alinoza despartite de o membrana fina. Cand pisezi usturoiul in intentia de a face un mujdei, cunoscut pentru savoarea pe care o da mancarurilor de carne si legume, membrana de care vorbeam se sparge, cele doua substante interactioneaza si formeaza alicina. Ei bine, aceasta alicina este fenomenala! Ea protejeaza de o sumedenie de boli, si recent s-a descoperit ca si de cancer, mai ales de cancerul de plamani, boala cu o evolutie rapida si fatala.
Dar pentru ca alicina sa fie binefacatoare pentru corp, nu trebuie sa pui sare in mujdeiul de usturoi, pentru ca i se distrug pe loc si ireversibil enzimele si in loc sa ne fie de ajutor, substanta formata ataca un alt grup de enzime din organismul nostru!", explica specialistul pentru realitatea.ro.
Sursa foto: romaniancookbook.blogspot.ro