Sfaturi culinare

#tacamuri #aranjarea mesei #vesela #aranjare masa cina #aranjare masa mic dejun

Ghid practic: cum asezi corect tacamurile si vesela pe masa

Asezarea mesei este un mod grozav de a le arata invitatilor tai ca ii respecti si sa iti dai silinta ca momentele petrecute impreuna sa fie cat mai placute. Cu siguranta ti s-a intamplat cel putin o data pana acum sa mergi si tu in vizita la cineva si sa vezi ca masa este aranjata total anapoda, painea este departe de tine, paharul de apa se confunda cu cel al vecinului si tot asa. Ei bine, daca tu vrei sa eviti toate aceste mici detalii neplacute, iata cum trebuie sa aranjezi tacamurile si vesela pe masa.

Aranjarea mesei pentru cina

Daca iti astepti invitatii la cina, este bine sa aranjezi masa in felul urmator: asaza o farfurie intinsa pe post de suport. Peste aceasta, poti aseza fie o farfurie adanca, in cazul in care servesti supa, fie o alta farfurie intinsa, dar de dimensiuni mai mici, pentru felul principal. Tacamurile se asaza din exterior spre interior, in functie de felurile pe care le oferi invitatilor.

Daca primul fel servit este salata, furculita si cutitul se asaza in stanga si in dreapta, la exterior. Daca urmatorul fel servit va fi cel principal, asaza furculita si cutitul in stanga si in dreapta, imediat langa farfurie. Daca vei oferi supa, lingura trebuie asezata in partea dreapta, la exterior.

Pentru ca fiecare invitat sa aiba painea aproape, trebuie sa asezi cate o farfurioara deasupra furculitelor. Pe farfurioara este bine sa asezi si un cutit de unt.

Lingurita pentru desert se asaza deasupra farfuriei. Daca desertul se consuma cu furculita si cutitul, doua astfel de tacamuri de dimensiuni mai mici decat cele obisnuite se asaza deasupra farfuriei.

In partea dreapta, deasupra cutitelor si/sau a lingurii pentru supa se asaza paharele. Paharul pentru apa trebuie asezat mai aproape de farfurie, iar cel pentru vin imediat in dreapta.

Servetul se asaza in partea stanga a farfuriei, sub furculite. Impartureste-l astfel incat sa fie dreptunghiular.

Aranjarea mesei pentru mic dejun

Daca ai invitati care raman sa ia micul dejun la tine, aranjeaza masa astfel: o farfurie intinsa pentru felul principal, o furculita in partea stanga si un cutit in partea dreapta.

Asaza deasupra furculitei o farfurioara pentru paine, iar deasupra cutitului un pahar pentru apa. In partea dreapta, asaza o farfurioara cu o ceasca pentru cafea sau ceai. Lingurita pentru cafea se asaza in partea dreapta, langa cutit. Servetul se impatureste in forma trriunghiulara si se asaza in partea dreapta, langa furculita, cu varful ascutit spre exterior.

Sursa foto: wikihow.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului