Textura, culoarea, marimea, greutatea sau aroma sunt factori care te ajuta sa faci diferenta dintre legumele si fructele proaspete si cele care trebuie evitate. Acasa.ro te invata sa alegi cele mai bune legume si fructe cand mergi la cumparaturi.
Iata prima parte a ghidului complet de cumparare a fructelor si legumelor:
Ananas
Ananasul copt are frunzele din partea de sus usor de desprins, iar corpul fructului emana un miros placut. Ananasul copt este galben spre maroniu, insa nu verde.
Anghinare
Cand cumperi anghinare, alege o leguma ferma, cu suprafata neteda, cu frunze compacte si cu codita inca atasata.
Ardei gras
Ardeiul gras este lucios, umflat, cu coaja atractiva, intr-o culoare intensa si fara semne de vestejire.
Ardei iute
Alege ardeii iuti mici si medii, luciosi, cu o culoare intensa. Ardeiul iute trebuie sa fie ferm.
Avocado
Pentru a cumpara un avocado copt, verifica fructul in partea de sus. Daca aceasta este moale, fructul poate fi consumat.
Banane
Alege banane netede, fara fisuri, fara aspect buretos. Bananele verzi se pot coace acasa.
Broccoli
Cumpara broccoli cand buchetul este verde si compact, fara parti vestejite. Tulpina nu trebuie sa fie lemnoasa.
Caise
Alege caise catifelate, cu o aroma placuta si o suprafata fara zone verzi sau incretite. Culoarea caiselor nu este relevanta in alegerea acestor fructe.
Cartofi
Cand cumperi cartofi, evita-i pe cei incoltiti si pe cei cu zone verzi. Alege cartofi tari, netezi, fara urme de umezeala, cu o coaja intacta.
Castravete
Alege castraveti medii deoarece castravetii mari pot fi deja batrani. Castravetele trebuie sa fie ferm, cu coaja verde.
Ceapa
Ceapa rosie sau alba are o coaja lucioasa, crocanta, cu o textura asemanatoare hartiei. Verifica ceapa sa nu fie moale, patata sau umeda.
Ceapa verde
Alege un manunchi cu ceapa tare, alba, cu mustati uscate, cu frunze verzi si crocante. Ceapa verde nu trebuie sa fie moale sau sa aiba zone ingalbenite.
Cirese
Alege ciorchini cu cirese mari, cu fructele tari si o culoare de un rosu intens.
Dovleac (bostan)
Un dovleac proaspat este greu, cu o textura ferma si o coaja neteda. Dovleacul are o culoare intensa, verde sau portocalie si un parfum apetisant.
Dovlecei
Cumpara dovlecei de marime mica sau medie. Cei mari nu mai sunt fragezi si au un gust amar. Dovleceii buni sunt cei tineri, cu suprafata ferma si neteda, de culoare verde deschis.
Ramai e www.acasa.ro pentru a vedea maine a doua parte a ghidului complet de cumparare a fructelor si legumelor.
Sursa foto: sheknows.com