Sfaturi culinare

# risc de caner #gatit #mancare

Gatesti mancarea in acest mod? Riscul de cancer creste considerabil

Pandemia a inspirat tot mai multi oameni sa gateasca acasa. Acest lucru i-a indemnat pe multi sa experimenteze noi retete si metode de gatit si sa renunte la simpla incalzire a semipreparatelor sau la comenzi. 

Desi aceasta este o tendinta in general pozitiva, este important sa se foloseasca practici de gatit sigure, iar oamenii sa fie constienti de riscurile pentru sanatate asociate cu diverse tehnici de gatit.

Probleme precum contaminarea incrucisata sau gatirea insuficienta a anumitor alimente sunt, de obicei, in topul celor mai frecvente pericole din bucatarie. Dar exista si alte pericole asociate cu anumite metode de gatit de care s-ar putea sa nu fii constient si care te-ar putea expune la un risc mai mare de a suferi de anumite tipuri de cancer.

Prepararea la gratar, prajirea si frigerea in tigaie creeaza niveluri ridicate de compusi cancerigeni in alimente.

Potrivit Institutului National al Cancerului, "aminele heterociclice (HCA) si hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) sunt substante chimice care se formeaza in momentul in care carnea este gatita folosind temperaturi inalte, cum ar fi prajirea la tigaie sau prepararea la gratar, direct deasupra flacarii.

Acesti compusi chimici au capacitatea de a altera ADN-ul, ceea ce duce la un risc crescut de aparitie a anumitor tipuri de cancer, printre care cancerul de tract gastrointestinal, de prostata si de plamani.

Iar in cazul gatirii pe o perioada mai indelungata, la temperaturi inalte, riscul este si mai mare.

De asemenea, problema se extinde si dincolo de preparatele din carne. Alimentele bogate in amidon si carbohidrati gatite la temperaturi ridicate (chipsurile de cartofi, painea prajita cu arsuri) sunt susceptibile de a genera acrilamida, un alt carcinogen chimic, potrivit Societatii Americane de Cancer.

Atat carbonizarea, cat si fumul produs in timpul gatitului sunt problematice.

Desi adauga savoare si textura alimentelor, carbonizarea este un prim indiciu al prezentei unor compusi nocivi, cancerigeni. Carbonizarea este rezultatul unei reactii intre zaharuri si aminoacizi si se obtine, de obicei, in urma contactului direct al alimentelor cu flacara deschisa. HAP apar atunci cand sucurile sau grasimile se scurg pe o suprafata incalzita sau pe focul de dedesubt, rezultand flacari ridicate si fum. Fumul in sine contine substanta chimica, iar aceasta poate, de asemenea, sa adere la alimente pe masura ce acestea sunt gatite.

Cum sa gatesti preparatele corect pentru a reduce riscul  de cancer

Daca faci gratare, asteapta ca focul sa se transforme in jaratic, inainte de a adauga carnea pe gratar. De asemenea, gratarul trebuie sa fie la o distanta de 15-20 cm deasupra jarului. In acest fel carnea se va frige perfect si nu va avea urme de arsura.

Intoarcerea constanta a alimentelor si indepartarea oricaror sectiuni carbonizate pot contribui la reducerea formarii HCA si PAH. Utilizarea foliei de aluminiu in timpul gratarului si marinarea cu ierburi si condimente pot contribui, de asemenea, la reducerea riscului de agenti cancerigeni.

Fierberea, posarea si gatitul la aburi, care folosesc o caldura scazuta si umeda, sunt toate metode de gatit cu risc mai mic - si daca renunti la unt si ulei, sunt chiar mai sanatoase!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete