1. Caramelizeaza ceapa
Daca te-ai aventurat intr-o reteta laborioasa de mancare, dar ai timp limitat la dispozitie, poti grabi pasii de executare a acesteia cu cateva trucuri utile. Majoritatea retetelor au la baza ceapa calita, caramelizata sau prajita. Insa cu cat cantitatea de ceapa este mai mare, cu atat dureaza mai mult gatirea acesteia. Daca nu ai timp sau rabdare sa astepti minute in sir, adauga un sfert de lingurita de bicarbonat de sodiu la jumatatea de kilogram de ceapa si vei grabi procesul de prajire si caramelizare. Bicarbonatul creste pH-ul cepei si accelereaza procesul de gatire a acesteia.
2. Ajuta la curatarea oualor fierte
Curatarea oualor fierte este adesea un chin, atunci cand coaja nu vrea nici in ruptul capului sa se desprinda de albus. De acum incolo, poti curata ouale mai rapid si mai usor. Adauga 1/2 lingurita de bicarbonat la 250 ml de apa, exact cand pui ouale la fiert. Apa va deveni alcalina si va contribui la indepartarea mai usoara a cojii de albus.
3. Fragezeste carnea tare
Daca ai de-a "face" cu un tip de carne tare, cum este cea de vita ori de gaina de tara, poti ajuta la fragezirea ei cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Acesta nu doar ca grabeste procesul de fierbere a carnii, dar o si fragezeste. Specialistii recomanda o lingurita de bicarbonat de sodiu la o cantitate de 500 de g de carne. Se freaca bine carnea cruda cu acest ingredient, apoi se baga la frigider 30 de minute inainte de a fi gatita. Carnea se spala de bicarbonat inainte de a fi adaugata in mancaruri.
4. Fierbe fasolea boabe
Bicarbonatul de sodiu este un "prieten" de incredere al retetelor de fasole boabe. Este un truc ce ajuta la fierberea mai rapida a acestei leguminoase, dar care ofera si alt beneficiu: o face mai digerabila. Cu alte cuvinte, ajuta la prevenirea disconfortului digestiv care apare dupa consumul acestui preparat.
5. Face omleta pufoasa
Daca vrei ca omleta ta sa iasa foarte pufoasa si sa nu se lase mult dupa preparare, adauga un sfert de lingurita de bicarbonat la o reteta din doua oua.
Sursa foto: the-open-mind.com