Sfaturi culinare

#utilizare bicarbonat de sodiu #sfaturi culinare #retete #bicarbonat #bicarbonat de sodiu

Gateste cu bicarbonat de sodiu! 5 moduri surprinzatoare in care il poti intrebuinta in bucatarie

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient nelipsit din nicio bucatarie. Desi principalul lui rol la gatit este de agent de crestere in prajituri si preparate de patiserie, bicarbonatul are si alte intrebuintari "secrete" in pregatirea si prepararea diverselor mancaruri.

1. Caramelizeaza ceapa

Daca te-ai aventurat intr-o reteta laborioasa de mancare, dar ai timp limitat la dispozitie, poti grabi pasii de executare a acesteia cu cateva trucuri utile. Majoritatea retetelor au la baza ceapa calita, caramelizata sau prajita. Insa cu cat cantitatea de ceapa este mai mare, cu atat dureaza mai mult gatirea acesteia. Daca nu ai timp sau rabdare sa astepti minute in sir, adauga un sfert de lingurita de bicarbonat de sodiu la jumatatea de kilogram de ceapa si vei grabi procesul de prajire si caramelizare. Bicarbonatul creste pH-ul cepei si accelereaza procesul de gatire a acesteia.

2. Ajuta la curatarea oualor fierte

Curatarea oualor fierte este adesea un chin, atunci cand coaja nu vrea nici in ruptul capului sa se desprinda de albus. De acum incolo, poti curata ouale mai rapid si mai usor. Adauga 1/2 lingurita de bicarbonat la 250 ml de apa, exact cand pui ouale la fiert. Apa va deveni alcalina si va contribui la indepartarea mai usoara a cojii de albus.

3. Fragezeste carnea tare

Daca ai de-a "face" cu un tip de carne tare, cum este cea de vita ori de gaina de tara, poti ajuta la fragezirea ei cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Acesta nu doar ca grabeste procesul de fierbere a carnii, dar o si fragezeste. Specialistii recomanda o lingurita de bicarbonat de sodiu la o cantitate de 500 de g de carne. Se freaca bine carnea cruda cu acest ingredient, apoi se baga la frigider 30 de minute inainte de a fi gatita. Carnea se spala de bicarbonat inainte de a fi adaugata in mancaruri.

4. Fierbe fasolea boabe

Bicarbonatul de sodiu este un "prieten" de incredere al retetelor de fasole boabe. Este un truc ce ajuta la fierberea mai rapida a acestei leguminoase, dar care ofera si alt beneficiu: o face mai digerabila. Cu alte cuvinte, ajuta la prevenirea disconfortului digestiv care apare dupa consumul acestui preparat.

5. Face omleta pufoasa

Daca vrei ca omleta ta sa iasa foarte pufoasa si sa nu se lase mult dupa preparare, adauga un sfert de lingurita de bicarbonat la o reteta din doua oua.

Sursa foto: the-open-mind.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare