Sfaturi culinare

#carne in sange #carne

Este rau sa mananci carne in sange? Ce se poate intampla

Multor oameni le place gustul carnii, dar nu le place lichidul rosu care se scurge din ea atunci cand este decongelata si chiar si atunci cand este insuficient gatita, pentru ca unii cred ca este sange si chiar se intreaba daca acest lucru le-ar putea aduce o problema de sanatate.

 

Este rau sa mananci carne cu sange in ea? Sucul rosu NU este sange

Ei bine, daca nu e sange, atunci ce este? Acest lichid rosiatic provine de la o proteina numita mioglobina, care ajuta tesutul muscular sa stocheze sangele, la fel ca in cazul hemoglobinei din sange. Ambele molecule de fier produc culoarea atunci cand interactioneaza cu oxigenul, rezultand un suc ciudat.

De fapt, se numeste "carne rosie" deoarece majoritatea mamiferelor au cantitati mari de mioglobina. De asemenea, 75% din carne este formata din apa, asa ca, atunci cand ingheata, cristalele de gheata sparg celulele musculare, eliberand aceste molecule care se amesteca cu apa si astfel, la decongelare, rezulta sucul rosu.

Atunci cand gatim carnea, aceasta devine maro, deoarece caldura ii evapora sucurile, eliminand culoarea rosiatica. Din acest motiv, atunci cand carnea incepe sa se strice, incepe sa capete o nuanta cenusie din cauza expunerii la aer.

FOTO: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete