Dragos Patraru, cunoscut pentru abordarile sale legate de sanatate si alimentatie, a analizat etichetele mai multor tipuri de ketchup si a tras concluzii surprinzatoare. Intr-o editie a emisiunii Starea Sanatatii, jurnalistul a declarat ca multe dintre produsele din comert sunt pline de zahar, amidon si conservanti.
„Sunt zeci de marci de ketchup in supermarket si nu ar fi atat de multe daca nu ar exista cerere. Problema este ca unele variante nu cred ca au vazut vreodata rosii.”, a spus Dragos Patraru in emisiune.
Analizand 10 tipuri de ketchup, jurnalistul a descoperit ca multe dintre ele contin cantitati uriase de zahar. Acest lucru este ingrijorator, mai ales pentru copii, care ajung sa consume mult mai mult zahar decat este recomandat zilnic.
„La 100 de grame de ketchup, putem gasi pana la 20 de grame de zahar, sub diverse forme. Daca un copil consuma o astfel de portie, ar trebui sa nu mai manance niciun alt produs care contine zahar in acea zi. In realitate, insa, copiii iau foarte mult zahar din alimentele procesate.”, a adaugat jurnalistul.
In plus, Dragos Patraru a prezentat si concluziile unui studiu realizat de Asociatia Pro Consumatori (APC), care a analizat 17 tipuri de ketchup din supermarketuri. Rezultatele au aratat ca:
- Cantitatea de zahar variaza intre 12 si 26 de lingurite per unitate de vanzare
- 71% dintre produse contin zahar
- 65% contin conservanti, iar 53% au chiar doi conservanti diferiti
- 35% dintre produse folosesc aroma de tomate in loc de rosii
- 24% contin indulcitori artificiali, precum sucraloza sau acesulfam de potasiu
Foto: Pixabay