Sfaturi culinare

#apa #bicarbonat #legume

De ce trebuie sa pui bicarbonat in apa in care fierbi legumele

Descopera ce se intampla daca adaugi bicarbonat de sodiu in apa in care fierbi legumele, un truc uluitor ce foloseste „praful magic” ca ingredient principal.

Bicarbonatul de sodiu, cunoscut si sub numele de NAHCO3, este un compus chimic anorganic ce face minuni in gospodarie. De la solutii de infrumusetare, la trucuri de curatenie si chiar pentru gatit, bicarbonatul de sodiu este arma secreta a celor care cauta alternative la produsele clasice de pe rafturile magazinelor. Este folosit si in numeroase retete, fiind unul dintre asii din maneca bucatarilor profesionisti si celor mai iscusiti gospodine.

De exemplu, cine ar fi crezut ca pentru a decoji ouale fara batai de cap trebuie sa pui o lingurita de bicarbonat de sodiu in apa in care le fierbi? Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi putina pulbere alba in vasul in care fierbi ouale, cand apa incepe sa clocoteasca. In plus, bicarbonatul de sodiu este recomandat pentru dospirea si fragezirea prajiturilor care contin iaurt sau lapte batut. Trebuie stins cu otet sau zeama de lamaie si formeaza imediat o spuma care creste si se adauga in compozitia prajiturii.

Una dintre cele mai spectaculoase utilizari ale pulberii este pentru intensificarea culorii legumelor in timpul fierberii. Procesul de fierbere poate altera intensitatea culorii legumelor precum verdele profund al sparanghelului, buchetelelor de broccoli sau al pastailor de fasole. Pentru a evita aceasta situatie, trebuie doar sa adaugi o lingurita de bicarbonat in apa in care fierbi legumele. Lasa legumele la fiert cateva minute si apoi le poti scoate intr-un bol cu gheata sau le poti pune direct la platoul de servire. In plus, pentru a fragezi carnea, poti adauga jumatate de lingurita de bicarbonat in apa in care o lasi la fiert sau poti freca carnea cu pulberea de bicarbonat si sa o lasi sa actioneze timp de aproximativ doua ore inainte de a o prepara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete