Sfaturi culinare

#cand se pune varza la murat #preparare varza murata #ingrediente varza # ingrediente varza murata #varza murata

De ce se pune varza la murat de Sfantul Dumitru. Ce trebuie sa pui in butoi ca varza sa iasa delicioasa si perfecta pentru sarmale

In luna octombrie gospodinele pun varza la murat. Se spune ca varza trebuie pusa la murat de Sfantul Dumitru, adica pe 26 octombrie. Potrivit traditiei, daca pui varza la murat in aceasta zi, varza nu se va strica niciodata.

Desigur, varza poate fi pusa la murat in orice zi, insa, daca doresti sa fie numai buna pentru sarmalele de Craciun, nu trebuie sa o pui la murat mai tarziu de 5 noiembrie.

Cum alegi varza pentru murat

Pietele sunt pline cu mormane intregi de varza. Insa cum alegi varza potrivita pentru murat? Verzele sunt de mai multe tipuri. Daca doresti sa la consumi ca atare, alaturi de alte preparate, poti alege orice varza, chiar daca este mai cotoroasa, insa pentru sarmale ai nevoie de varza cu frunze necotoroase, care sa poata fi impaturite cu usurinta.

Gospodinele iscusite aleg verzele dupa marimea frunzelor, care nu trebuie sa fie mai mari decat o palma. De asemenea, acestea trebuie sa fie cat mai subtiri.

Ce trebuie sa pui in butoi ca varza sa iasa delicioasa si perfecta pentru sarmale

Dincolo de alegerea verzei perfecte, este foarte important modul in care o pui la murat. Este important sa ai rabdare, dar si sa stii ce sa pui in butoi pentru ca varza sa iasa delicioasa, dar si perfecta pentru a impaturi sarmalele.

In plus, daca nu adaugi toate ingredientele necesare, risti ca varza sa se strice.  

De ce ingrediente ai nevoie cand pui varza la murat

  • 15 verze albe de marime medie
  • 50 linguri sare grunjoasa mare, neiodata
  • 5 radacini de hrean
  • 6 crengute uscate de marar
  • 10 crengute de cimbru
  • 1 stiulete de porumb

Incepe prin a spala foarte bine verzele. Indeparteaza apoi primul strat de frunze, sau chiar primele doua straturi, daca este necesar. Trebuie ca varza sa arate perfect si sa nu aiba frunze care se desfac sau par afectate de boli si daunatori.

La urma, cu ajutorul unui cutit, cresteaza cotorul verzelor si formeaza un mic crater in acesta. Unple fiecare crater cu sare si lasa verzele sa stea astfel pana la prepararea celorlalte ingrediente. In timp ce pui sarea in votorul verzelor, nu uita sa numeri nimarul de linguri de sare folosite. Lasa verzele sa stea cu sare timp de 24 de ore. Ai grija ca acestea sa stea cu craterul in sus, astfel incat sarea sa nu cada.

A doua zi, inainte de a pune varza in butoaie, pregateste restul ingredientelor.

Spala apoi hreanul si curata-l de coaja, apoi taie-l bastonase. Curata boabele de porumb de pe stiulete si spala-le foarte bine, pana cand nu mai iese urma de praf sau murdarie de pe ele. Nu uita sa speli si mararul.

Asigura-te ca butoiul este perfect curat si dezinfectat. Adauga in acesta un strat de marar, jumatate din cantitatea de boabe de porumb si o treime din cantitatea de hrean. Pune apoi verzele, cu craterul in sus, avand grija ca sarea ramasa sa nu curga din acestea. Intre randurile de varza mai adauga cate putin hrean si crengute de cimbru. La final adauga hreanul ramas, restul de porumb si mararul.

Umple apoi butoiul cu apa si noteaza cati litri de apa ai folosit. La fiecare litru de apa trebuie sa adaugi o limgura de sare. Scade numarul de linguri de sare folosite la umplerea verzelor si completeaza cu sare dupa necesitati. Adauga deasupra o farfurie mica sau o alta greutate care sa tina toate ingredientele in zeama.

Cum sa ai grija de varza dupa ce ai pus-o la murat

Acum, dupa ce ai pus varza al murat, este important sa-i acorzi atentie zilnic. Timp de o saptamana, dupa ce ai pus varza la murat, trebuie sa o "aerisesti". Aerisirea se face cu un furtun in care suflii cu putere. Aceasta procedura este extrem de importanta deoarece grabeste procesul de fermentare si nu lasa varza sa se strice.

Dupa o saptamana, cand vaza incepe sa fermenteze, muta butoiul in balcon sau in beci. Daca este frig, inveleste butoiul intr-un strat generos de paturi pentru a impiedica inghetul acestuia.

FOTO: bzi.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare