Sfaturi culinare

#utilizare apa paste # fierbere paste #apa #pasta #paste fainoase

De ce sa pastrezi apa in care fierbi pastele si cum sa o folosesti apoi

Pastele sunt un aliment care se poate prepara in nenumarate moduri, rapid si foarte usor. Gustoase si satioase, pastele nu pot lipsi de pe masa ta. In plus, apa in care ai fiert pastele poate fi si ea utila, asa ca nu o mai arunca. Ea poate fi ingredientul secret in multe situatii si ar trebui salvata pentru a o utiliza la diverse alte mancaruri.

Ce proprietati are apa in care au fiert pastele

Apa ramasa in urma fierberii pastelor este plina de amidon, fiind satioasa si gustoasa. Desi s-ar putea sa nu aiba un aspect prea atragator, ea poate fi cheia unui sos incredibil de gustos si a unui fel de mancare bazat pe paste, asa ca nu o mai arunca.

Ce poti face cu apa in care ai fiert paste

Dupa ce pastele au fiert, scoate-le din oala cu o paleta cu gauri. In acest fel poti economisi si salva cat mai mult. De obicei poti pastra cam o cana de apa de la fiecare oala in care ai fiert pastele. Foloseste aceasta apa pentru sosul de la paste - continutul amidonului va adauga o bogatie incredibila sosului tau, iar sarea un plus de aroma.

Amidonul din apa de la paste - ingedient secret

Amidonul din apa in care ai fiert pastele functioneaza ca agent de ingrosare. Acest truc este ceea ce face diferenta intre preparatele cu paste, cele din restaurantele italiene fiind intotdeauna castigatoare. Amidonul ramas in apa de la paste este perfect pentru sosurile simple, precum cacio e pepe si este si mai bun in ragu cu carne fiarta la foc mic.

Apa de la paste - un agent de ingrosare perfect

Se spune ca atunci cand arunci apa in care ai fiert pastele, comiti o adevarata crima. Deja stim ca acea apa este bogata in amidon care va ajuta la emulsionarea si ingrosarea sosurilor simple facute in tigaie. Pe langa faptul ca va face ca sosul pentru pastele tale sa fie incredibil de gustos, ea se mai poate folosi si in alte preparate, cum ar fi carbonara.

Emulsificarea are loc atunci cand sunt amestecate doua lichide care altfel s-ar respinge reciproc (ulei si apa), rezultand un amestec neted si coeziv.

Adaugand incet cateva linguri din apa in care ai fiert pastele intr-un sos, acesta se va lega mai bine, lichidele si grasmile din el emulsionand perfect. Astfel, sosul rezultat va fi mai placut si mai savuros.

Apa ramasa de la paste, adaugata in sosuri, va impiedica ridicarea uleiului la suprafata, preparatul fiind mult mai gustos si mai aspectuos.

Cum sa recuperezi eficient apa in care ai fiert pastele

Pentru a recupera apa in care ai fiert pastele, vei avea nevoie de instrumentele potrivite. Poti colecta o ceasca sau doua pentru a le folosi la sosul pentru paste, dar, daca vrei sa recuperezi mai mult, ai trei optiuni:

  • Foloseste un cleste pentru a indeparta rapid pastele din oala;
  • Scurge pastele folosind o sita si un vas colector, sau un bol mare de amestecare;
  • Pastreaza apa in care ai fiert pastele pentru mai traziu. O poti congela in tavile de cuburi de gheata. Aceste cubulete le poti folosi pentru a le adauga in supe sau in sosurile din tigaie ca agent de ingrosare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete